Fraaie wandeling langs Daatselaar en gebak

Door Bert Rietberg, zaterdag 08 oktober 2011 21:39
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie heeft de derde tocht van het Grebbeliniepad gewandeld. Via Buursteeg, Schalm en Slaperdijk werd Fort Daatselaar bereikt. Het werd een smakelijke wandeling.

Daatselaar oktober 2011

Na recente maaiwerkzaamheden zijn de vestingvormen van het Werk aan de Daatselaar uitstekend te zien.

Wie door de Grebbelinie wandelt kan zien hoeveel werk er al verzet is in het gebied in de afgelopen jaren. Het Grebbeliniepad verandert niet alleen door de wisselingen van jaargetijden, maar ook omdat projecten de linie steeds meer boven water brengen. De Stichting Grebbelinie koos een natte dag om dat met eigen ogen te bekijken. En zelfs op die dag scheen de zon.

Restaurant De HofNa een eerdere wandeling van station Rhenen naar het Hoornwerk en een fietstocht door Veenendaal naar het Fort aan de Buursteeg, vervolgde de groep haar weg in een wandeling van 8 kilometer naar Fort Daatselaar. Via het Juffersdijkje werd de Linie van Juffrouwwijk bereikt. Daar valt op met hoeveel zorg Staatsbosbeheer rond 1980 dit verdedigingswerk heeft hersteld. Mede dankzij een kudde schapen en enig onderhoud liggen de kanonopritten, banketten en de walgang er dertig jaar later nog prima bij.

Omdat Projectbureau SVGV juist deze weken een smakelijke beloning biedt voor mensen die de Grebbelinie-enquête invullen, kon de sportieve wandeling in Restaurant de Hof worden afgewisseld met koffie en gebak. 

MunnikensluisNadat de buien waren overgetrokken ging het gezelschap richting Slaperdijk. Gids Jan de Vries toonde de groep hoe hoog het water in 1855 tegen de dijk had gestaan. Een peilsteen in de voormalige sluis van de Munnikenbeek verraadt de toenmalige waterhoogte door een streep. 

Ook deze sluis is enige decennia geleden gerestaureerd. Aannemer was destijds dhr. Lagerweij, die het werk getuige het metselwerk met veel liefde heeft gedaan. Inmiddels stroomt de beek iets verderop door een andere duiker. Dit dijkvak was in 1855 nog één van de zwakke plekken waar het water door de dijk brak. Een groot deel van de Gelderse Vallei raakte vervolgens onder water.

Het bladerdak boven de Slaperdijk zorgde tijdens de wandeling voor bescherming tegen water van boven, zodat de lunterse Beek met droge voeten werd bereikt. Ook hier waren landschapsactiviteiten zichtbaar. Het Waterschap heeft langs de Slaperdijk en bij Daatselaar veel werk verricht, hetgeen voor de wandelaar resulteert in fraaie doorkijkjes op nieuwe (natte) natuur. Vele honderden vogels waren neergestreken op en langs het water hetgeen een afwisselend beeld opleverde. Bovendien zag men bij de stuw in de Lunterse Beek hoe het water nu voor een belangrijk deel naar de grachten van Fort Daatselaar wordt gestuurd.

In en op het fort heeft de natuur zich razendsnel aangepast aan de huidige omstandigheden. Zowel natuur en cultuur laten zich in de oktoberzon van hun beste kant zien. In het stromende water van de gracht zit weer vis en een informatiepaneel verhaalt over de geschiedenis van het verdedigingswerk. Hekjes aan weerszijden van het pad maken duidelijk dat het alleen voor wandelaars bedoeld is. De groep bereikt het eindpunt over de gereconstrueerde Groeperkade. Op de nieuwe parkeerplaats staat het vervoer dat de deelnemers weer terugbrengt naar het startpunt. De Stichting Grebbelinie verheugt zich alweer op de volgende tocht.

Nieuwe natuur

Nieuwe natuur langs de Slaperdijk


Terug naar het nieuwsoverzicht