Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Loopgraaf en S3-kazemat vormen weer één geheel

Door Hans Peter Reinders, redactie Bert Rietberg, woensdag 05 oktober 2011 13:15
Categorie: Projecten

De S3-kazemat nr 40 op de Asschatterkeerkade was al prachtig gerestaureerd met de oorspronkelijke camouflagekleuren en het terugplaatsen van de schietluiken en de toegangsdeur. Om het beeld compleet te maken is de aannemer deze week gestart met de reconstructie van de loopgraaf van hout die in mei 1940 deels achter de kazemat lag. Daarmee is de hele structuur weer zichtbaar en ontstaat er een goede indruk hoe de kade er uit zag in die periode.

Loopgraaf Asschatterkeerkade

De aannemer plaatst de loopgraafschotten bij '' Stekelvarken nummer 40'. (foto H.P. Reinders)

Loopgraven en kazematten waren in 1939/40 op elkaar aangesloten, zodat militairen relatief veilig de betonnen onderkomens konden bereiken. Dit was van groot belang voor de aanvoer van levensmiddelen, water, munitie en de afvoer van eventuele gewonden.

De soldaten in de loopgraven waren bewapend met een geweer, terwijl de kostbare mitrailleur (M20, Lewis) werd ondergebracht in de kazemat. Hoewel er drie schietgaten waren, was er per kazemat slechts 1 mitrailleur beschikbaar. Voor meer bediening was in de kazemat ook nauwelijks ruimte geweest. De drie militairen in de scherfvrije kazemat (schutter, helper, commandant) waren dan wel beter beschut tegen ontploffende granaten, maar het zicht uit de kazemat was zeer beperkt.

InfanterieschildZodoende fungeerde de rest van de groep in de loopgraaf mede als ogen en oren van de kazematbezetting. Bovendien diende deze groep te voorkomen dat de vijand de kazemat van de achterzijde kon naderen. Het belangrijkste was dat de mitrailleurgroep in de kazemat samen met de militairen in de loopgraaf samen het schootsveld bestreken, hetgeen ook de keuze van het schietgat beïnvloedde.

Het vergde tijdens gevechten wel de nodige moed om over de rand van de loopgraaf te kijken of te schieten. Het Nederlandse leger in de Grebbelinie maakte daarvoor in 1940 gebruik van infanterieschilden, waar het geweer of de karabijn in kon worden geplaatst.

In de Grebbelinie zijn op meer plaatsen loopgraven gereconstrueerd, zoals een stuk stoplijn op de Grebbeberg en in de frontlijn bij Woudenberg. Stichting De Greb liet al enige jaren geleden een kazemat aan de Heimersteinselaan voorzien van een stuk loopgraaf. Het tracé van deze loopgraaf is later nog eens veranderd.  Voor het geheel van kazemat en loopgraaf kunt u dus voortaan ook op de Asschatterkeerkade terecht. Op geen enkele andere plaats in de Grebbelinie is de samenhang zo duidelijk zichtbaar.

Zie ook: Herstel Asschatterkeerkade vordert.

Fotoalbum Geo van geffen Asschatterkeerkade.


Terug naar het nieuwsoverzicht