Spakenburgse Haven feestelijk geopend

Door Bert Rietberg, woensdag 28 september 2011 19:25
Categorie: Projecten

Met een daverend kanonschot van de Spakenburgse Batterij, zang van het Visserskoor en toespraken van de Commissaris van de Koningin in Utrecht en de burgemeester van Spakenburg is 'de Hongdehemel' officieel geopend.

Spakenburgse Batterij in aktie

De kanonnier van de Spakenburgse Batterij legt de lont in het zundgat. Geheel links de heer R.C. Robbertsen, Commissaris van de Koningin in Utrecht. Daarnaast burgemeester M. van de Groep, die zich met de vele toeschouwers opmaakt voor het schot.

Woensdag 28 september beleefde het project van de vernieuwde Oude Haven een waardige afsluiting. Burgemeester M. van de Groep vertelde in zijn toespraak over de fase waarin het sleutelproject vorm begon te krijgen. Vanaf 2006 is er gerekend en getekend toen duidelijk werd dat het project paste binnen de doelstellingen die de provincie Utrecht had laten vastleggen in de gebiedsvisie 'De Grebbelinie boven Water'. De burgemeester van de gemeente Bunschoten uitte zijn trots en waardering aan alle partijen die betrokken waren bij het project. Naast gemeente en provincie hebben het EU fonds, Waterschap Vallei & Eem en Projectbureau SVGV bijgedragen.

Spakenburg werd in de 18e eeuw voorzien van een respectabel aantal verdedigingswerken, vanwege de toegang in de Grebbelinie over de Oostdijk. De sluis kon ten tijde van oorlog van belang zijn voor het stellen van inundaties. Dit markante punt in de linie is nu hersteld.

De heer R.C. Robbertsen sprak over de rol van Spakenburg in de Grebbelinie en viste een document uit het water met een fraaie oude tekst die opriep om het historisch centrum van Spakenburg te herstellen. De Commissaris van de Koningin kon zijn toespraak dan ook besluiten met: "Dat oude centrum krijgt u vandaag terug!" 

Lees ook Commissaris van de Koningin opent Hongdehemel

Opening Hongdehemel

De haven van Spakenburg verandert voor een moment in een filmdecor.


Terug naar het nieuwsoverzicht