Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Schietgatluiken en deur geplaatst in kazemat nr 40.

Door Hans Peter Reinders, redactie Bert Rietberg, woensdag 14 september 2011 09:46
Categorie: Projecten

Kort na de meidagen van 1940 sloopte bezetter de luiken en deuren uit de Nederlandse kazematten. Het materiaal kon versmolten worden voor de Duitse oorlogsindustrie. Na meer dan 70 jaar zijn de luiken nu weer aangebracht in kazemat nr 40

Deur kazemat Asschat

De laatste hand wordt gelegd aan het inhangen van de deur. (foto H.P. Reinders)

Na de Nederlandse capitulatie in 1940 was de eerste oorlogsbuit het Hollands staal. In het kader van het Asschatterkeerkadeproject zijn schietluiken en deuren gereconstrueerd naar originele vorm en afmetingen. Ze zijn nu terug geplaatst in een zogenaamd 'stekelvarken' op de kade. Door de nieuwe schietluiken en de nieuwe deur is de kade weer op volle sterkte en ziet het 16-de regiment infanterie de komende meidagen met vertrouwen tegemoet.

De reconstructie van de deuren en luiken was geen gemakkelijke opgave. Voorbereidingen in het archief en in de smederij gingen vooraf aan de werkzaamheden op de kade. In het Nationaal Archief in Den Haag zijn tekeningen bewaard gebleven van de luiken. Deze tekeningen waren nodig om de afsluitingen zo nauwkeurig mogelijk te kunnen maken. Hoewel de kazematten standaardmodellen betreffen, was er het nodige meetwerk nodig om een en ander echt passend te krijgen. Uiteindelijk werd de loodzware deur met een machine op zijn plaats gebracht.

Schietgatluik doorsnede

Eén van de tekeningen uit het Nationaal Archief, Den Haag.


Terug naar het nieuwsoverzicht