Er zijn geen evenementen gevonden
  • Koninklijke deelname oefening
    donderdag 22 september 1938
    Lees verder >>

Stijlvol herstel Groeperkade in Renswoude

Door Bert Rietberg, donderdag 10 februari 2011 15:34
Categorie: Projecten

De Groeperkade vormt weer een geheel. Na tal van herstelwerkzaamheden in de afgelopen jaren was men toe aan het laatste deel bij de Nederwoudsebeek. Hierdoor is Renswoude weer geheel omgeven door de historische dijken die in de 17e en 18e eeuw werden aangelegd.

Groeperkade hersteld in 2011

Wandelaars op de Groeperkade op weg naar de nieuwe brug over de Nederwoudsebeek. (foto Bert Rietberg)

Het programma Grebbelinie Boven Water begint steeds meer letterlijke vormen aan te nemen. Vanaf 2006 zijn vele tientallen projecten ontwikkeld, die bedoeld zijn om de cultuurhistorische, landschappelijke en recreatieve waarden te versterken. Liefst 17 partijen hebben zich verbonden in de gebiedsafspraak die in 2006 werd getekend. De provincie Utrecht speelde daarbij een voortrekkersrol, een rol die inmiddels mede wordt vervuld door het Grebbelinieteam van Projectbureau SVGV. De herstelde Groeperkade vormt een prachtig voorbeeld van samenwerking; deze keer tussen gemeente Renswoude en Waterschap Vallei & Eem.

Brug over NederwoudsebeekHet Waterschap V & E begon 2011 met het vervangen van het betonnen bruggetje over de Nederwoudsebeek. Vervolgens werd het laatste deel van de Groeperkade aangelegd naar het deel dat nog resteerde. Het kale elementje in het landschap zal snel haar groene karakter hervinden. Het gebied rond Daatselaar en de Groeperkade speelt een rol in het natuurontwikkelingsproject 'Werk aan de Daatselaar'.  Ook de gemeente Renswoude en Staatsbosbeheer spannen zich in voor de ecologische betekenis van het gebied.

Voor recreanten is de kade een nieuw fraai stukje van het Grebbeliniepad. Voor fietsers is het ook toegankelijk, al zal menigeen ter plaatse graag even afstappen. Om te genieten van het uitzicht, maar tevens om te wennen aan de hoogte van het dijkje dat zich toch enige meters uitstrekt boven de Daatselaarsesloot. Ook fietsers met een voorkeur voor blauwe natuur vervolgen hun route liever boven dan onder water.


Terug naar het nieuwsoverzicht