Restant G-kazemat ontdekt

Door Bert Rietberg, vrijdag 26 november 2010 17:16
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie inventariseert al sinds haar oprichting restanten van de Valleistelling. Het resulteerde ook in 2010 in een mooie serie aanvullingen van de lijst. Eén van de meest recente vondsten is het restant van een gietstalen kazemat.

Gerard Muller bij het restant

Gerard Muller uit Veenendaal bij het restant van de gietstalen kazemat.

Plattegrond G-kazematLiefst 144 hebben er gestaan in de Grebbelinie: gietstalen koepelkazematten. Dat was meer dan de helft van alle kazematten in de linie. De gietstalen kazematten, kortweg G, bepaalden deels het beeld in de Valleistelling van 1939-'40. De Duitse bezetter blies ze in 1941 allemaal op en liet alleen het betonnen omhulsel liggen. Hoeveel er van de kazemat overbleef na het verwijderen van de koepel hing o.a. af van de hoeveelheid springstof, die gebruikt werd om de koepel uit zijn betonnen behuizing te krijgen. Anno 2010 is er van deze grote serie niet veel meer terug te vinden dan ernstig beschadigde betonnen kazematten.

Toch vindt de Stichting Grebbelinie het van groot belang dat deze restanten een plekje krijgen in het grote verhaal dat de linie te vertellen heeft. Door de exacte positie terug te vinden wordt o.a. meer duidelijk over de strategische keuzes die de commandant ter plaatse maakte. De g-kazemat was stevig door de combinatie van aarde, beton en gietstaal en vrij goed te camoufleren, maar had het nadeel van een vrij klein schootsveld door het kleine schietgat, dat men niet kon oplossen door de koepel te draaien. Daarom moest vooraf al worden bepaald op welke strook gevuurd moest worden. Bij verkeerde plaatsing zou de schutter in de kazemat niets kunnen beginnen.

Kaart Roode Haan 1940De kazemat die door Gerard Muller werd aangetroffen, ligt achter de beschermende wal ten oosten van de Slaperdijk, die deel uitmaakt van de versterkingen bij de Roode Haan. De kazemat vuurde achter deze wal langs op het Ruisseveen(Veenendaal). De bemanning stapte aan de achterzijde in de kazemat en nam tijdens de meidagen van 1940 plaats achter de zware mitrailleur bij het schietgat dat t.o.v. de ingang aan de rechterzijde zat. Duitsers zouden hier niet opdagen.

Volgens de gegevens uit het Nationaal Archief en militaire kaarten ging het om kazemat G 131 van het type 90 lv. Dat was een kazemat met een laaggelegen koepelingang en met een verhoogde achterzijde van het betonblok, hetgeen extra bescherming bood.

Wanneer meer zichtbaar wordt van de kazemat is het wellicht mogelijk om vast te stellen of de kazemat op de Munnikenweg (Veenendaal) kon vuren. Vooralsnog is dat onzeker. Het begeleidende militaire kaartje geeft aan dat schootsveld over het inundatiegebied lag, richting het huidige Veenendaal West.

Reacties zijn welkom op info@grebbelinie.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht