Aandacht voor Grebbelinie in Cultuurhuis Veenendaal

Door Bert Rietberg, vrijdag 08 oktober 2010 12:18
Categorie: Geschiedenis

Vanaf zaterdag 9 oktober is het nieuwe Cultuurhuis in Veenendaal een feit. Maandenlang is er hard gewerkt aan het gebouw en de inrichting, waarin tal val Veense facetten op fraaie wijze worden verbeeld. In de hoeken rond water en oorlog speelt de Grebbelinie een rol van betekenis.

Cultuurhuis Veenendaal

Conservator Natalie Kriek spreekt met Jan de Vries, de vervaardiger van de maquette van het Fort aan de Buursteeg.

Met een feestje op zaterdag 9 oktober begint het Historisch Museum van Veenendaal aan een nieuw hoofdstuk. Vanaf dat moment kan iedereen terecht in het Cultuurhuis voor informatie van en over de Historische Verening Oud Veenendaal, de Kunstuitleen en de Openbare Bibliotheek. Cultuurliefhebbers zullen ongetwijfeld genieten van de tentoonstelling, die een indruk gaat bieden rond de geschiedenis van Veenendaal. Oorlog, water, godsdienst en de wolindustrie zijn een aantal thema's die getuige de plannen op fraaie wijze zullen worden gepresenteerd.

Jan de Vries van de Stichting Grebbelinie leverde o.a. een maquette van het Fort aan de Buursteeg, het grootste fort van de Grebbelinie dat voor de helft op het grondgebied van de gemeente Veenendaal ligt. De Vries gaf ruim voor de opening informatie over de details aan conservator Natalie Kriek. Mede door samenwerking met projectbureau SVGV konden tevens een grote kaart uit 1840, een plakkaat en een tweetal items uit 1940 worden geleverd.

De opening wordt gevierd tijdens het STIP-festival, op het Kees Stipplein te Veenendaal.


Terug naar het nieuwsoverzicht