Informatiebord Grebbelinie onthuld op station Rhenen

Door Veenendaalse Krant, zaterdag 25 september 2010 18:50
Categorie: Themapad Grebbelinie

RHENEN - De Grebbelinie, één van de oudste waterlinies van Nederland, begint in Rhenen. Hier kan de kraan worden opengezet zodat het tot Amersfoort onder water staat. Hier is ook het startpunt van het 81 kilometerlange Grebbeliniethemapad bij het NS station Rhenen, onder aan de Grebbeberg. En hier staat sinds kort ook een bord met informatie over de Grebbelinie en de route. Burgemeester Joost van Oostrum en Annet Geijtenbeek, programmamanager Grebbelinie, hebben het bord onthuld op het perron van het station in Rhenen.

Paneel wandelpad te Rhenen

Panelen van het wandelpad en de slag om de Grebbeberg naast elkaar op het Station Rhenen(foto Bert Rietberg)

De Grebbelinie is een cultuurhistorisch monument met sluizen, hoornwerk, forten en bijzondere vergezichten, prachtige natuur en mooie dorpen. Genoeg redenen voor een wandelroute langs de Grebbelinie. Meer dan 80 kilometer vrij toegankelijke cultuur en natuur liggen in het landschap verborgen om ontdekt te worden. Met de wandelgids van het Grebbeliniepad in de hand treedt u een wereld binnen van plekken waar soldaten in verschillende perioden tevergeefs wachtten op de vijand of juist hevige gevechten moesten leveren.

Dwars door de Gelderse Vallei, vanaf de Grebbeberg bij Rhenen tot aan Spakenburg bij het Eemmeer, ligt één van de best bewaard gebleven waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Ondanks haar vele kazematten, loopgraven, aarden verdedigingswerken en forten openbaart deze waterlinie zich vooral als een groen lint in het landschap. Helaas liggen veel elementen van de Grebbelinie nogal verscholen in het landschap of zijn verloren gegaan. In opdracht van de provincies Utrecht en Gelderland werkt projectbureau SVGV aan het 'boven water halen' van de Grebbelinie. Veel projecten zijn in uitvoering om dit te kunnen realiseren.


Terug naar het nieuwsoverzicht