Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 14


Steeds meer overwinterende vleermuizen in de Grebbelinie

Door Vleermuis werkgroep Leusden, zaterdag 21 februari 2015 20:54
Categorie: Natuurlijk

Jaarlijks worden de bunkers en kazematten op de Liniedijk in Leusden gecheckt op overwinterende vleermuizen. Met 38 getelde vleermuizen op 31 januari j.l. blijven de aantallen steeds maar toenemen, sinds in 2011 een aantal bunkers speciaal zijn ingericht . De vleermuizen weten steeds beter de weg te vinden naar deze betonnen overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder >>

Meanderende Lunterse Beek ontmoet de Groeperkade

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, zaterdag 20 september 2014 15:28
Categorie: Natuurlijk

Het Waterschap Vallei en Veluwe werkt aan een nieuwe beek van bijna 2 kilometer in Renswoude op Landgoed Wolfswinkel en Engelaar. De watergang komt parallel aan de oude beek te liggen. Door het hoogteverschil in het tracé op een effectieve manier te benutten zal de beek beter gaan stromen. Door goede afstemming met de Stichting Grebbelinie wordt het aanzicht van de keerkade als onderdeel van de linie niet aangetast.

Lees verder >>

Groene dilemma’s geven kleur aan de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, donderdag 11 september 2014 18:52
Categorie: Natuurlijk

Wat zijn de kernkwaliteiten van de Grebbelinie? Toen de linie in 2011 tot Rijksmonument werd gekroond, werden de rijke geschiedenis met diverse tijdlagen en het ingenieuze verdedigingsstelsel geroemd. Natuurliefhebbers komen voor de rust en het groen. Recreanten genieten van de wandel-, fiets- en kanomogelijkheden. Velen waarderen juist de combinatie van cultuur en recreatie. Het bereiken van een optimale mix vereist echter een inspanning rond beheer die niet zo vanzelfsprekend is als voorheen.

Lees verder >>

Vlinders geven nog meer kleur aan de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, Gebiedscooperatie O-gen, dinsdag 05 augustus 2014 08:55
Categorie: Natuurlijk

Jaarlijks worden rond de landelijke tuinvlindertelling ook op diverse plaatsen vlinders geteld in de Grebbelinie. Al was het maar om te benadrukken dat de groene linie meer te bieden heeft dan geschiedenis. In welke mate komen de vlindertellingen van de tuinen met de resultaten van de forten overeen?

Lees verder >>

Werkzaamheden op de Slaperdijk

Door Persbericht Staatsbosbeheer, dinsdag 17 september 2013 09:01
Categorie: Natuurlijk

Waterschap Vallei en Veluwe pleegt samen met Staatsbosbeheer onderhoud aan de bomen en struiken op de Slaperdijk bij Renswoude. Door de Provincie Utrecht is deze dijk aangewezen als regionale waterkering zodat aangepast onderhoud nodig is. Deze zomer treft Staatsbosbeheer voorbereidingen in opdracht van het waterschap. De planning is dat tussen oktober en december 2013 de eerste fase van het dunnen, zo heet het wegzagen van bomen en struiken om ruimte te maken voor nieuwe begroeiing, begint. Eind 2014 moet de dijk tussen Fort aan de Buurtsteeg en Fort Daatselaar volledig gedund zijn.

Lees verder >>

Grebbelinie telt mee als vlindergebied

Door Bert Rietberg, SVGV, donderdag 09 augustus 2012 12:15
Categorie: Natuurlijk

In het eerste weekend van augustus werd dit jaar voor de vierde maal de jaarlijkse tuinvlindertelling gedaan. Uit meer dan 2000 tuinen kwamen meldingen binnen: de kleine vos werd het meest geteld. In de Grebbelinie gingen we ter vergelijking een kijkje nemen in Fort Daatselaar bij Renswoude.

Lees verder >>

Nieuw Vleermuis arrangement in de Grebbelinie van Landschap Leusden

Door Hans Peter Reinders, redactie Bert Rietberg SVGV, vrijdag 20 april 2012 14:12
Categorie: Natuurlijk

Leesbaar Landschap Leusden start met een nieuw arrangement genaamd ‘Vleermuizen, jagen langs de Grebbelinie’. Dit nieuwe arrangement gaat van start bij Theehuis Mon-Chouette, en laat zien hoe vleermuizen het landschap verkennen.

Lees verder >>

Paddentrek bij de Asschatterkeerkade

Door Hans Peter Reinders, gemeente Leusden, dinsdag 05 april 2011 15:32
Categorie: Natuurlijk

Het was even wachten met de afgelopen nachten rond het vriespunt maar sinds deze woensdag het weer om is geslagen en de nachten warmer en vochtig zijn is het full swing paddentrek 2011. Ook in de Grebbelinie.

Lees verder >>

Winter in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, zaterdag 30 januari 2010 20:12
Categorie: Natuurlijk

Het levert jaarlijks schilderachtige plaatjes op, wanneer de liniedijk wordt bedekt met een laagje sneeuw. Chris Sangers van de Stichting Grebbelinie in het Vizier trok er met een fototoestel opuit, om de omgeving van Hoeve de Beek vast te leggen, omdat het morgen al weer anders kan zijn.

Lees verder >>

Zonnedauw terug op Daatselaar

Door Bert Rietberg, maandag 10 augustus 2009 21:17
Categorie: Natuurlijk

Dat het Werk aan de Daatselaar te Renswoude weer groen begint te worden, hadden al vele honderden wandelaars gezien. Maar de terugkeer van zonnedauw is een bijzondere verrassing. Het kleine vleesetende plantje werd eind juli door Marijke Teuling uit Gorinchem ontdekt.

Lees verder >>