Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 38


Een terugblik: 2020 in 12 foto's

Door Bert Rietberg, dinsdag 05 januari 2021 15:47
Categorie: Vestingwerk

Ondanks een jaar vol hindernissen lieten de vrijwilligers van diverse stichtingen zich niet uit het linieveld slaan. Geholpen door gemeenten, de koninklijke Landmacht, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht konden vele projecten doorgang vinden, tussen de lockdowns door. Hieronder een selectie van 12 opvallende gebeurtenissen in 2020.

Lees verder >>

Helden van de Grebbelinie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

Door Tekst: Jan van Hal, redactie Bert Rietberg, dinsdag 16 juni 2020 08:33
Categorie: Vestingwerk

Het Grebbelinie bezoekerscentrum heeft haar expositie opnieuw ingericht en schenkt nu aandacht aan bijzondere militairen die het ultieme offer brachten voor onze Vrijheid. Vanzelfsprekend ligt het accent daarbij op de gebeurtenissen rond de Duitse inval in 1940. Maar ook tijdens de bezettings jaren tot aan de bevrijding in 1945 bleef het vaak onrustig in en op de Grebbelinie. Diverse keren was er sprake van incidenten, veroorzaakt door verzetshandelingen, terwijl rond de bevrijdingsperiode nog vele (buitenlandse) militairen sneuvelden bij het “schoonvegen” van de Grebbelinie.

Lees verder >>

Genie geeft historisch visitekaartje af in het Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg, woensdag 28 november 2018 15:08
Categorie: Vestingwerk

Na 78 jaar doken er weer Nederlandse militairen op in het oude Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Het betrof de 102 Constructiecompagnie van het 101 Geniebataljon. In goed overleg met alle betrokkenen rond het fort deden de genisten een oefening waarbij de eenheid een aantal markante constructies naliet. Medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie en het Grebbelinie Bezoekerscentrum waren onder de indruk van de inzet van de militairen, die de geschiedenis van het fort weer beter zichtbaar hebben gemaakt.

Lees verder >>

Ontsnappingsroute uit een kazemat

Door Bert Rietberg, donderdag 26 april 2018 18:06
Categorie: Vestingwerk

Kazematten zijn soms de laatste rustplaats voor kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen die bijvoorbeeld via een schietgat naar binnen komen, maar deze niet meer kunnen verlaten. Staatsbosbeheer heeft voor een kazemat in Renswoude een ontsnappingsroute gemaakt.

Lees verder >>

Leerlingen Bunschoten herdenken bij oorlogsmonument in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, donderdag 26 april 2018 10:10
Categorie: Vestingwerk

Leerlingen van de Calvijnschool uit Bunschoten herdachten deze week met burgemeester Van de Groep de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde bij de tankversperring van de Grebbelinie op de Oostdijk. Vorig jaar werd bij deze versperring een informatiepaneel onthuld. De school heeft het monument geadopteerd en komt jaarlijks voor een herdenking naar de Oostdijk.

Lees verder >>

Hoornwerk aan de Grebbe weer zichtbaar

Door Tekst: Utrechts Landschap, redactie Bert Rietberg, zaterdag 10 februari 2018 14:49
Categorie: Vestingwerk

Na een lange periode van voorbereiding en van uitvoering is er een nieuwe plaats om stil te staan bij één van de meest markante plaatsen in de Grebbelinie: het Hoornwerk aan de Grebbe. Een plek die de lange geschiedenis van landsverdediging in de Gelderse Vallei verbeeldt en de meidagen van 1940 in de herinnering brengt. Op woensdag 7 februari hebben gedeputeerde Pennarts (provincie Utrecht), wethouder Kleijn (gemeente Rhenen) en directeur-rentmeester Van Dockum (Utrechts Landschap) een informatiepaneel over het Hoornwerk onthuld.

Lees verder >>

Grachten Fort aan de Buursteeg gebaggerd

Door Bert Rietberg, vrijdag 02 februari 2018 14:59
Categorie: Vestingwerk

De omringende wateren van het het zuidelijk deel van het Fort aan de Buursteeg zijn in de laatste weken van januari gebaggerd. De volgegroeide watergangen zijn weer als vestinggracht herkenbaar en de contouren van het fort komen weer tot hun recht. De ingrepen maken deel uit van een lange reeks aan werkzaamheden die in opdracht van en in samenwerking met de provincie Utrecht, de Gebiedscoöperatie O-gen en Staatsbosbeheer worden uitgevoerd. Ook de gemeente Veenendaal, het bezoekerscentrum en de Stichting Grebbelinie zijn betrokken bij dit project.

Lees verder >>

Werk aan de Engelaar weer leesbaar in het militaire landschap

Door Bert Rietberg, maandag 18 december 2017 11:13
Categorie: Vestingwerk

Tussen 2006 en 2016 zijn vele fortificaties in de Grebbelinie opgeknapt of zelfs (deels) gereconstrueerd. Hoewel de aarden werken het groene karakter grotendeels behielden, werden de vestingwerken één voor één weer herkenbaar als militair erfgoed. Het Werk aan de Engelaar bleef echter verborgen, tot deze maand. Wie in het nieuwe jaar de Groeperkade volgt, ziet de aarden wallen aan weerszijden van de dijk liggen vanaf de damsluis in de Lunterse Beek.

Lees verder >>

Archeologiedagen in het Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg, woensdag 11 oktober 2017 08:48
Categorie: Vestingwerk

Op vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober zijn er archeologische dagen in heel Nederland. Ook in het Fort aan de Buursteeg is van alles te zien en te doen rond de bodemschatten van de Grebbelinie in het algemeen en het fort in het bijzonder.

Lees verder >>

Beeldenroute De Grebbelinie rond Renswoude

Door Jacqueline Vredenbregt, vrijdag 12 mei 2017 17:08
Categorie: Vestingwerk

Kunstenaarscollectief 14Karaats organiseert van 13 mei t/m 1 oktober 2017 een tijdelijke Beeldenroute in het Grebbeliniegebied rond Renswoude. Speciaal voor dit gebied maken 16 kunstenaars een kunstwerk langs een uitgezette fiets- of wandelroute van 15 kilometer lengte. Deze tijdelijke kunstwerken zijn geïnspireerd op het bijzondere landschap van het verdedigingsgebied De Grebbelinie met zijn rijke cultuurhistorie. Burgemeester van Renswoude, mevrouw Doornenbal-van der Vlist, opent deze beeldenroute op 13 mei 2017 om 11.00 uur op het Fort aan de Buursteeg te Renswoude.

Lees verder >>