Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 62


Belangrijk onderzoek naar betonnen onderkomens voor pantserafweergeschut.

Door Bert Rietberg, zondag 30 mei 2021 13:41
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie deed in 2015 een bijzondere ontdekking: onder een laagje mos zag men zichtbare restanten van een tweetal onderkomens voor pantserafweergeschut. Door nieuw archeologisch onderzoek van de AWN moet meer duidelijk worden over de constructies die aanvankelijk als tijdelijk werden beschouwd, maar in 1940 wel degelijk dienst deden toen het Duitse leger de grens overstak. Op zowel 18 als 19 juni wordt telkens één betonnen onderkomen voor pantserafweergeschut tijdelijk zichtbaar gemaakt. Via een aantrekkelijk arrangement van het Grebbelinie Bezoekerscentrum en de Stichting Grebbelinie kan het publiek in kleine groepjes gespreid over de dag een bezoek brengen aan de onderzoekslocatie.

Lees verder >>

Kazemat G36 zichtbaar gemaakt

Door Bert Rietberg, donderdag 20 mei 2021 09:01
Categorie: Stichting Grebbelinie

De Stichting Grebbelinie heeft samen met medewerkers van Stichting de Greb en donateurs een kazemat tussen Veenendaal en de Grebbeberg zichtbaar gemaakt. Hierdoor kan het verhaal van de Grebbelinie en de tegenaanval van 13 mei 1940 ook hier worden verteld.

Lees verder >>

Jaaroverzicht Stichting Grebbelinie

Door Bert Rietberg, vrijdag 08 januari 2021 10:16
Categorie: Stichting Grebbelinie

Aan het definitieve jaarverslag moeten nog de financiële cijfers worden toegevoegd en de plannen voor 2021. Het inhoudelijk jaaroverzicht is echter gereed en in te zien voor iedereen die wil weten wat de Stichting Grebbelinie heeft gedaan in 2020 en in de jaren daarvoor!

Lees verder >>

Terugblik: de reconstructie van een tankversperring in Renswoude

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 12:34
Categorie: Stichting Grebbelinie

Hoewel in 2020 het nodige werd bereikt, kijkt de de Stichting Grebbelinie kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. De stichting wordt al vele jaren gesteund door gemeenten, bedrijven en particulieren, waardoor veel werk in de Grebbelinie kan worden gedaan op het gebied van beheer, onderhoud, onderzoek en reconstructie. Gelegenheid om donateurs uit te nodigen en te ontmoeten was er (bijna) niet. De stichting hoopt de uitgestelde wandelingen en rondleidingen naar afgeronde projecten in 2021 alsnog te kunnen doen. Hieronder: de herstelde tankversperring in Renswoude.

Lees verder >>

Terugblik: een verbeterd onderkomen voor PAG

Door Bert Rietberg, donderdag 31 december 2020 10:23
Categorie: Stichting Grebbelinie

2020 was een buitengewoon jaar. Vrijwel alle groepsactiviteiten van de Stichting Grebbelinie moesten worden geannuleerd vanwege de voorschriften. Desondanks is er met hulp van gemeenten, andere stichtingen en de steun van donateurs weer veel bereikt. In 2021 hopen we de resultaten te vieren met alle betrokkenen. Hieronder: het onderkomen voor pantserafweergeschut.

Lees verder >>

Verkenning en opgraving van twee kazematten voor Pantser Afweer Geschut

Door Leo van Midden, redactie Bert Rietberg, zondag 11 oktober 2020 09:55
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de gemeente Renswoude worden twee kazematten voor pantserafweergeschut uitgegraven en onderzocht. De betonnen onderkomens werden in 2008 door de Stichting Grebbelinie ontdekt. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over de wijze waarop de Batterij aan de schalmdijk in de Tweede Wereldoorlog was ingericht. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die 13 oktober bekend werden gemaakt, worden de werkzaamheden wel later uitgevoerd dan gepland.

Lees verder >>

QR-route Grebbelinie Leusden hersteld

Door Cor Keuning, Stichting Grebbelinie, donderdag 28 mei 2020 18:04
Categorie: Stichting Grebbelinie

Woensdag 27 mei heeft Stichting Grebbelinie samen met Hans Peter Reinders van de gemeente Leusden de QR-route op de Asschatterkeerkade gelopen en 6 ontbrekende QR-plaatjes hersteld.

Lees verder >>

Geslaagde veldwerkdag mooi slotakkoord 2019

Door Bert Rietberg, dinsdag 31 december 2019 10:12
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de laatste week van 2019 stak een flinke groep vrijwilligers van diverse stichtingen nog eenmaal de handen uit de mouwen in de Grebbelinie. Daardoor werden geheel overwoekerde kazematten weer zichtbaar in het landschap. Tijdens deze veldwerkdag was er aandacht voor exemplaren op verrassende locaties.

Lees verder >>

Een terugblik: 2019 in twaalf foto's

Door Bert Rietberg, vrijdag 27 december 2019 17:05
Categorie: Stichting Grebbelinie

Het is inmiddels een mooie traditie om 12 beelden te kiezen uit het afgelopen jaar. Momenten die we ons willen blijven herinneren in ons streven om de aarden structuur te beschermen en de bijbehorende verhalen door te geven aan de huidige en toekomstige generaties. De Stichting Grebbelinie werkt hierbij samen met (bijna) alle denkbare organisaties en instanties die raakvlakken hebben met de linie.

Lees verder >>

Grenspalen teruggeplaatst in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, maandag 22 april 2019 10:47
Categorie: Stichting Grebbelinie

Het zijn ongeveer de kleinste cultuurhistorische elementen in het landschap, maar ze zijn van grote betekenis voor het ensemble van verdedigingswerken in de Grebbelinie: grenspalen van het ministerie van Oorlog. Door goede samenwerking konden de Stichting Grebbelinie en Staatsbosbeheer een aantal van deze loodzware stenen terugplaatsen op of langs de fortificaties.

Lees verder >>