Fietsroutes
Fietsen door de Grebbelinie
Langs een groot deel van de Grebbelinie liggen uitstekende fietspaden die het eenvoudig maken om op ontspannen manier een groot deel van de linie te verkennen. De Stichting Grebbelinie en de Gebiedscoöperatie O-gen werken met uitgeverij Matrijs samen om de verhalen van de linie te combineren met een prachtige fietstocht. Daartoe worden erfgoedroutes langs de linie ontwikkeld, waarvan er nu 2 zijn verschenen. Ook andere organisaties spannen zich in om fietsroutes langs de linie te ontwikkelen. Hieronder een overzicht.
Erfgoedroute Grebbelinie midden 33 km
Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel
In maart 2014 kwam de eerste Grebbelinie fietsgids uit bij uitgeverij Matrijs. De fietsroute wordt beschreven in 72 pagina’s met uitklapkaart. Op de uitklapkaart worden bovendien de fietsknooppunten getoond.
Tijdens de tocht wordt het hart van de Grebbelinie bezocht. U ziet onderweg het gereconstrueerde Fort aan de Buursteeg, de Post bij Lambalgen, het Werk aan de Engelaar en de Linie van Juffrouwwijk. Op diverse plaatsen zijn eethuisjes en restaurants. Het informatiecentrum en de loopgraven bij Woudenberg zijn een aanrader.
Startpunt: Fort aan de Buursteeg, Dijkje 1 Renswoude*
*Inmiddels heeft deze weg een andere naam (Buursteeg), die door de digitale aanbieders (navigatiesystemen, google) nog niet is overgenomen: Dijkje 1, Renswoude wordt wel herkend.
Meer informatie over deze route met knooppuntenkaart, fietsoplaadpunten, verkoopadressen fietsgids, actuele routeinformatie en fotoalbum.
De route is 33 km lang, maar kan in Scherpenzeel ook worden verkort, of in twee etappes worden verdeeld. De gids kost € 9,95
Erfgoedroute zuid 38 km
Grebbelinie Veenendaal, Achterberg en Rhenen
De nieuwste erfgoedgids Grebbelinie neemt u mee over de Grebbeberg, waar de bekendste Nederlandse slag van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. In 72 pagina’s worden de meest opmerkelijke punten beschreven, waaronder de stoplijn op de Grebbeberg, het Hoornwerk aan de Grebbe, de Bastions in de Uiterwaarden en het Ereveld. Via de Bisschop Davidsgrift en de bossen bij Prattenburg voert de route naar het Fort aan de Buursteeg en de frontlijn bij Veenendaal.
Zowel Veenendaal als het zwaar getroffen Rhenen worden aangedaan. Wederopbouwhuizen en monumenten herinneren aan de gebeurtenissen in 1940. In beide plaatsen zijn voldoende rustgelegenheden, maar ook onderweg liggen restaurants langs de route.
Formeel is het startpunt het Fort aan de Buursteeg, maar de tocht kan van ieder wenselijk punt worden gestart, aangezien het startpunt ook het eindpunt is(de fietstocht vormt een ronde). In de gids staan de actuele fietsknooppunten, zodat de route kan worden aangepast en eenvoudig gevolgd.
De route is 38 km lang. Wie zich beperkt tot de fietsknooppunten legt 35 km af. De gids kost € 9,95
Fietsen langs de Grebbelinie met route.nl
Voor een gewoon mooie fietstocht langs de Grebbelinie en de Utrechtse Heuvelrug heeft route.nl een aantal routes ontwikkeld. Eén ervan heeft de titel ‘fietsen langs de Grebbelinie’ meegekregen. Dit geldt weliswaar niet voor de gehele tocht, maar een belangrijk deel voert langs de Grebbelinie en Valleikanaal van Leusden tot Woudenberg. Tevens worden het Fort aan de Buursteeg en de Slaperdijk aangedaan.
Op de site staan routebeschrijvingen en algemene achtergrondinformatie. Zie www.route.nl
Fietsroutenetwerk Utrecht
Wie helemaal zelf wil bepalen welke route wordt gevolgd en toch steun verwacht van borden, zit goed op de fiets met het fietsroutenetwerk Utrecht. Ook het aantal kilometers kunt u zelf bepalen aan de hand van de afstanden tussen de knooppunten die met een nummer op de kaart zijn aangegeven. U hoeft slechts de nummervolgorde te kiezen en de borden met dat nummer te volgen tot u op een knooppunt arriveert. De route kan daardoor uiteraard in twee richtingen worden gefietst. Hier en daar staan kaarten in het landschap. Wilt u de route op de computer samenstellen, dan is dat eenvoudig mogelijk via de site route.nl
Wie de punten 48-99-21-36 fietst, rijdt achtereenvolgens van de Roode Haan via de Linie van Juffrouwwijk over de Slaperdijk naar de Grebbelinie-parkeerplaats te Renswoude. Het is slechts 1 van de mogelijke start/eindpunten van de route, want ook dat bepaalt u zelf.
Informatie over fietsverhuur langs de linie: klik hier.
Fietsroute Parels Utrechtse Heuvelrug-Zuid 49 km
Een mooie fietsroute van 49 km die wordt aangeboden door Staatsbosbeheer. Zoals SBB zelf al meldt, vragen de hoogteverschillen wel enige inspanning van de fietser, maar wordt deze rijkelijk beloond door de verschillende terreintypes en cultuurelementen waaronder de Grebbelinie.
Elementen uit de Grebbelinie zijn onderweg de liniedijk bij Emminkhuizen, de Veense inundatiekom, het Hoornwerk aan de Grebbe en de Bastions in de Uiterwaarden. De route van SBB voorziet in achtergrondinformatie, ook over de ‘groene’ kwaliteiten van het gebied.
Informatie over de fietstocht is te vinden en te downloaden op de site van Staatsbosbeheer.
Langs Wederopbouwboerderijen 20 km (boekje uitverkocht, nu wel gps)
Een fraaie fietstocht aan de hand van dit boekje in kleur voert/voerde u langs tal van wederopbouwboerderijen in de Gelderse Vallei. Het boekje is inmiddels al enige tijd uitverkocht, maar als gps-route kunt u deze downloaden op: gpstracks.nl
Informatie over fietsverhuur langs de linie: klik hier.
Startpunt is Hoeve de Beek, Brinkkanterweg 21 te Woudenberg. De hoeve vormt ook een mooie afsluiting van de fietstocht. Op woensdag en zaterdag zijn er gidsen aanwezig in het nieuwe informatiecentum over de Grebbelinie in de schuur naast Hoeve de Beek. Er is hier tevens een gereconstrueerde loopgraaf te bezichtigen op korte afstand van de hoeve.
Fietsroute Rondje Amersfoort-Grebbeberg 98 km
Fietsroute vanuit Amersfoort over de Utrechtse Heuvelrug naar de Grebbeberg en terug. De route kan op tal van manieren worden gebruikt via een print of download. Downloads voor standaard GPS-formaat, Garmin, TomTom, Google Earth en GPXM.
Het aantal kilometers langs de Grebbelinie zelf is enigszins beperkt. Wel wordt onderweg het Hoornwerk aan de Grebbe aangedaan, evenals het Ereveld en de linie wordt tweemaal kort achtereen gekruist ten noorden van Overberg.
Zie de website: www.routeyou.com Meer (achtergrond-)informatie op ifthenisnow.nl