• Grebbeliniewandeltocht maakt een zonnige nieuwe start
  Lees verder >>
 • Grebbeliniewacht Stichting Grebbelinie actief op de liniedijk in Woudenberg
  Lees verder >>
 • Platform Grebbelinie verbindt centrum met de linie
  Lees verder >>
 • Ontsnappingsroute uit een kazemat
  Lees verder >>
 • Leerlingen Bunschoten herdenken bij oorlogsmonument in de Grebbelinie
  Lees verder >>
 • Du Moulin dient voorstellen in bij Raad van State
  vrijdag 23 juli 1784
  Lees verder >>

Situatieschets stellingen bij Het Pakhuis

 

Situatieschets van de stelling bij Het Pakhuis

Dit kaartje geeft de situatie in 1945 weer tussen Ede en Veenendaal, bij het buurtschap 'Het Pakhuis'. De kaart is gemaakt door de groep Albrecht; deze groep speelde geheime informatie door aan de geallieerden.

Bunker van de Pantherstellung bij Het PakhuisIn 1945 was de A12 hier al wel 'geprojecteerd', maar nog niet verhard. De twee opritten voor het te maken viaduct waren reeds aangelegd. Het zou overigens nog tot 1955 duren voor het viaduct gereed was. In de noordelijke oprit werden twee kazematten gebouwd van het type R 703. Ze waren bewapend met pantserafweergeschut. De schietgaten zaten uiteindelijk aan de verkeerde kant, omdat de gealiieerden naderden uit Ede.

Om de toegang via de nieuwe Rijksweg af te sluiten was er een schijnhooiberg met 88 mm geschut gebouwd. In 2007 werd 1 bunker teruggevonden bij werkzaamheden aan de A12. Deze bleek deels gesloopt. Op de foto is middenonder de opstaande rand van de mundungsgasgrube te zien. Deze bak moest het wegtrekken van de vrijgekomen gassen na een schot bespoedigen. De bunker werd eind 2007 gesloopt bij het bouwen van het nieuwe viaduct over de A12.

Detail van verzetskaart 1945. Geplaatst met toestemming van Martin Brink