Programma 2016

Zondag 1 mei. Lezing José Huurdeman: Vluchtelingen in Leusden, Achterveld en Stoutenburg

José Huurdeman neemt u mee terug in de tijd van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Haar lezing begint om 11.00 uur in Filmzaal Koetshuis Heerlijkheid Stoutenburg.

Vluchten voor oorlogsgeweld is van alle tijden. In de eeuw die achter ons ligt vluchtten als gevolg van twee wereldoorlogen miljoenen mensen. Maar ook daarna bleef het onrustig in de wereld en bleven nog steeds wereldwijd miljoenen mensen op de vlucht slaan. Wat betekent het om zelf alles achter te moeten laten en te vluchten naar onbekende plaatsen? Hoe was het om vluchtelingen in je eigen huis op te nemen? José Huurdeman, auteur van onder meer ‘Dorpen op drift, Leusden in de Grebbelinie 1939-1945’ vertelt hoe in Leusden, Achterveld en Stoutenburg de veerkrachtige bevolking te maken heeft gehad met het fenomeen vluchten.

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit

Zondag 1 mei Grebbeliniewandeling door De Schammer

Op zondagmiddag 1 mei kunt u (gratis) meewandelen door het nieuwe natuurgebied De Schammer. Dit natte gebied maakte deel uit van de inundaties ten oosten van de Grebbelinie.
De naamgeving van de paden in het gebied verwijzen naar de ruim 200 jaar dat De Schammer een militaire functie had.
Daarnaast willen we u meenemen door het huidige nieuwe Natuurgebied De Schammer. U krijgt de bijzondere kans om zowel de geschiedenis als de nieuwste natuurontwikkelingen van dit unieke gebied te beleven. De gidsen van Utrechts Landschap en de Stichting Grebbelinie nemen u graag mee.

14.00 uur Startpunt: parkeerplaats Schammersteeg 2, Leusden

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit

Vrijdag 6 mei. Romeinse dag in de verlengde Grebbelinie

Op steenworpafstand waar de Romeinse Limes en de Grebbelinie elkaar zouden kruisen, is een Romeinse dag voor jong en oud georganiseerd bij Camping de Linie in Opheusden. Iedereen is van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Er wordt Romeins gekookt, er zijn Romeinse spelen en er staat een mooie Romeinse toren van waaruit uitzicht is op de Neder-Rijn, de Grebbelinie en het Hoornwerk aan de Spees. Voor de linieliefhebbers is er een rondleiding die wordt georganiseerd door de historische Kring Kesteren en omstreken.

13.00-17.00 uur  Markstraat 3a Opheusden

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit

4 t/m 8 mei. Wandeling langs oorlogsgraven veenendaal 

Opnieuw organiseert de Historische Vereniging Oud Veenendaal (H.V.O.V.) ter gelegenheid van de 4 mei herdenking een wandeling langs graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal.

Vanaf woensdag 4 tot en met zondag 8 mei wordt u in de gelegenheid gesteld om tijdens de openingsuren van de begraafplaats de graven van de oorlogsslachtoffers te bezoeken. Maar ook om de verhalen te lezen over de omstandigheden rond het overlijden van deze slachtoffers.

Algemene begraafplaats Munnikenweg, Veenendaal

 Klik hier voor meer informatie over deze activiteit 

Zaterdag 14 mei. Rondwandeling Grebbeberg met Stichting De Greb

Tijdens de eerste oorlogsdagen van mei 1940 was de Grebbeberg het toneel van een bloedige strijd tussen het Nederlandse leger en Hitlers soldaten. Ter herinnering aan de slag organiseert de VVV Rhenen in samenwerking met Stichting de Greb al meer dan 10 jaar wandelingen over dit voormalig slagveld.

De wandeling, die onder deskundige leiding van een gids van Stichting De Greb plaatsvindt, begint op het parkeerterrein van de erebegraafplaats op de Grebbeberg en duurt ruim 3,5 uur. Meest nabijgelegen horecagelegenheid: Hotel 't Paviljoen. Jaarlijks worden een aantal vaste data ingepland waarop belangstellenden op individuele basis kunnen deelnemen aan deze wandelingen. Hierbij geldt een minimale deelname van 15 personen. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding gratis mee.

Parkeerplaats Ereveld, aanvang 13.00 uur.

Voor deelname meldt u zich aan bij VVV-Rhenen, telefoon 0317 61 23 33, of e-mail info@vvvrhenen.nl.

 

Woensdag 18 mei. Vaartocht met de Blauwe Bever naar de Grebbeberg

Deze adembenemende tocht met het schip de Blauwe Bever brengt u naar de Grebbeberg. Onderweg vertelt de gids u het een en ander over de Grebbeberg. De schipper legt aan in de monding van een zijriviertje van de Nederijn, de Grift. We klimmen  naar de top van de Grebbeberg. Het stijgen naar 50.2 meter boven N.A.P. blijkt ook de stoersten onder ons in ademnood te brengen. 

Op de top aangekomen zien wij iets van de omgeving waar de Tweede Wereldoorlog in 1940 pas echt losbarstte. De slag om de Grebbeberg bleek 76 jaar geleden een viertal dagen van bloedige strijd. Tijdens de wandeling brengt de gids u naar een sneeuwsmeltwaterdal uit de laatste ijstijd. Tijd en aandacht tijdens de terugvaart voor het boeiende bestaan van de vele watervogels, de langs Grift en Rijn levende maar meestal onzichtbare bevers en overig gedierte.

De Blaauwe Kamer 14, Wageningen. 14.00 tot 16.30 uur. U dienst zich vooraf aan te melden, zie link hieronder voor meer informatie.

 

Zaterdag 21 mei. Grebbelinie wandeltocht

Op zaterdag 21 mei 2016 vindt in Scherpenzeel de Grebbelinie Wandeltocht plaats. Startlocatie is Kultuurhus De Breehoek aan de Marktstraat 59 te Scherpenzeel. Er zijn drie bewegwijzerde afstanden: 10, 20 en 40 km. Vanaf 8.00 uur kan er gestart worden voor een fraaie tocht langs fortificaties, kazematten, landgoederen, kastelen, loopgraven, beken en dijkjes.

De langste wandeling (40 km) leidt langs de Grebbelinie in Scherpenzeel, Woudenberg, Renswoude en een klein deel in de gemeente Leusden.

Kulturhus De Breehoek, Scherpenzeel

 
GREBBELINIEWANDELTOCHT 10 KM SCHERPENZEEL/WOUDENBERG

Startend vanaf Kulturhus De Breehoek (Marktstraat 59) in Scherpenzeel kunt u een prachtige wandeling maken langs vele monumenten in de omgeving. Uiteraard speelt de Grebbelinie daarin een grote rol met de liniedijk, betonnen kazematten, de prachtig gereconstrueerde Post van Lambalgen, de loopgraven bij Hoeve de Beek en de Lambalgerkeerkade. Onderweg komt u langs een aantal gezellige rustpunten, waar u van het landschap en een drankje kunt genieten.

U kunt tot 13.00 uur starten. Inschrijven kan nu al via inschrijven.nl.

GREBBELINIEWANDELTOCHT 20 KM SCHERPENZEEL/WOUDENBERG/RENSWOUDE

U kunt zich bij Kulturhus De Breehoek ook opgeven voor de 20 km wandeling. U ziet onderweg kazematten, loopgraven en oorlogsmonumenten. Twee keerkades van de Grebbelinie maken deel uit van deze tocht, namelijk de Groeperkade en de Lambalgerkeerkade. Er zijn diverse rustpunten in de route opgenomen, op regelmatige afstand van elkaar. Deelnemers krijgen een kaart met de route en relevante informatie.

U kunt tot 11.00 u. starten. Inschrijven kan nu al via inschrijven.nl.

GREBBELINIEWANDELTOCHT 40 KM SCHERPENZEEL/WOUDENBERG/ RENSWOUDE

We komen de dagmarsen van 40 km regelmatig tegen in de dagboeken van de gemobiliseerde militairen 1939-'40. U kunt zich nu ook opgeven voor 40 km in de Grebbelinie(desgewenst zonder militaire bepakking). Het officiële startpunt is bij Kulturhus De Breehoek . De tocht leidt voor ongeveer de helft over de onverharde/halfverharde liniedijken en keerkaden in (voornamelijk) de gemeenten Scherpenzeel, Woudenberg, Renswoude. Deze tocht leidt langs vrijwel alle belangrijke verdedigingswerken in deze omgeving, zoals het gereconstrueerde Fort aan de Buursteeg, Fort Daatselaar, De Engelaar, maar ook de oude Schans in Woudenberg. Deelnemers ontvangen een kaart met relevante informatie over de route. U kunt tussen 8.00 u. en 9.00 u. starten. Inschrijven kan nu al via inschrijven.nl.  

Zaterdag 21 mei. Battlefieldtour "Grebbelinie mei 1940" 

Op zaterdag 21 mei 2016 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Grebbelinie. Meer dan 75 jaar geleden zette het Nederlands Veldleger zich hier schrap voor de Duitse invasie. Honderden kazematten en kilometers aan gevechtsopstellingen en loopgraven verrezen in de Grebbelinie. In mei 1940 bood de linie echter nog te weinig diepte voor een langdurige verdediging. De Grebbelinie zou slechts enkele dagen stand houden...

Deze STIWOT Battlefield Tour zal plaatsvinden op zaterdag 21 mei 2016. We vertrekken om 10.00 uur vanaf NS Station Veenendaal - De Klomp. De kortere verplaatsingen zullen te voet plaatsvinden (zie programma), de langere verplaatsingen zullen plaatsvinden met een touringcar. Afsluiting is rond 17:00 uur op NS Station Veenendaal - De Klomp.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Kijk dan hier voor meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven.

Zaterdag 28 mei. Expositie "De zeven kazernes" in Ede. 

Zaterdag 28 mei kunt u weer terecht in het Militair Historisch Informatiepunt (MHIP) op de voormalige Prins Mauritskazerne in Ede om de tentoonstelling 'De zeven kazernes' te bezoeken. Het Platform Militaire Historie Ede zoomt met deze nieuwe expositie in op de zeven kazernes die tussen 1904 en 1940 in Ede werden gebouwd. De nadruk ligt hierbij op de voor-oorlogse periode: de bouw en architectuur van de kazernes en hun eerste bewoners. Daarnaast is er aandacht voor de invloed van de kazernes op de plaats Ede, zoals de Rooms Katholieke Kerk, de (onder)officierswoningen en de militaire tehuizen. Kortom het ontstaan van het grote garnizoen Ede.

Vele militairen in de Grebbelinie hebben hun dienstopleiding gekregen in deze kazernes. Een unieke gelegenheid om bijna 80 jaar terug te gaan in de tijd. Het informatiepunt is open tussen 10.00 en 17.00 uur. 

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit

Zaterdag 28 mei. Rondwandeling Grebbeberg met Stichting de Greb

Tijdens de eerste oorlogsdagen van mei 1940 was de Grebbeberg het toneel van een bloedige strijd tussen het Nederlandse leger en Hitlers soldaten. Ter herinnering aan de slag organiseert de VVV Rhenen in samenwerking met Stichting de Greb al meer dan 10 jaar wandelingen over dit voormalig slagveld.

De wandeling, die onder deskundige leiding van een gids van Stichting De Greb plaatsvindt, begint op het parkeerterrein van de erebegraafplaats op de Grebbeberg en duurt ruim 3,5 uur. Meest nabijgelegen horecagelegenheid: Hotel 't Paviljoen. Jaarlijks worden een aantal vaste data ingepland waarop belangstellenden op individuele basis kunnen deelnemen aan deze wandelingen. Hierbij geldt een minimale deelname van 15 personen. De maximale groepsgrootte is 30 personen. De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding gratis mee.

Parkeerplaats Ereveld, aanvang 13.00 uur.

Voor deelname meldt u zich aan bij VVV-Rhenen, telefoon 0317 61 23 33, of e-mail info@vvvrhenen.nl.

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit

Meer activiteiten in en langs de Grebbelinie in mei 

Museumbunker Leusden, Langesteeg.

De hele maand is de museumbunker in Leusden aan de Langesteeg geopend. Zeven vrijwilligers hebben zich bereid verklaard de bunker open te houden van april tot oktober tussen 10.00 en 16.00 uur. Verder zorgen de beheerders voor een opgeruimde omgeving en kunnen bezoekers te woord staan.

 

 

Educatief centrum Stichting Grebbelinie in het vizier, Brinkkanterweg 23 A, Woudenberg.

Het geheel vernieuwde educatief centrum van de Stichting Grebbelinie in het Vizier is vanaf dinsdag 3 mei open voor het publiek op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur Er zijn vrijwilligers aanwezig, die u meer kunnen vertellen over de collectie en er is een filmzaaltje. Behalve het museum is tevens een replica van een loopgraaf te zien in de liniedijk langs de Brinkkanterweg 23A.

Zie www.grebbelinieinhetvizier.nl