Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 317


Verkenning en opgraving van twee kazematten voor Pantser Afweer Geschut

Door Leo van Midden, redactie Bert Rietberg, zondag 11 oktober 2020 09:55
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de gemeente Renswoude worden twee kazematten voor pantserafweergeschut uitgegraven en onderzocht. De betonnen onderkomens werden in 2008 door de Stichting Grebbelinie ontdekt. Het onderzoek moet meer duidelijk maken over de wijze waarop de Batterij aan de schalmdijk in de Tweede Wereldoorlog was ingericht. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen die 13 oktober bekend werden gemaakt, worden de werkzaamheden wel later uitgevoerd dan gepland.

Lees verder >>

Helden van de Grebbelinie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

Door Tekst: Jan van Hal, redactie Bert Rietberg, dinsdag 16 juni 2020 08:33
Categorie: Vestingwerk

Het Grebbelinie bezoekerscentrum heeft haar expositie opnieuw ingericht en schenkt nu aandacht aan bijzondere militairen die het ultieme offer brachten voor onze Vrijheid. Vanzelfsprekend ligt het accent daarbij op de gebeurtenissen rond de Duitse inval in 1940. Maar ook tijdens de bezettings jaren tot aan de bevrijding in 1945 bleef het vaak onrustig in en op de Grebbelinie. Diverse keren was er sprake van incidenten, veroorzaakt door verzetshandelingen, terwijl rond de bevrijdingsperiode nog vele (buitenlandse) militairen sneuvelden bij het “schoonvegen” van de Grebbelinie.

Lees verder >>

QR-route Grebbelinie Leusden hersteld

Door Cor Keuning, Stichting Grebbelinie, donderdag 28 mei 2020 18:04
Categorie: Stichting Grebbelinie

Woensdag 27 mei heeft Stichting Grebbelinie samen met Hans Peter Reinders van de gemeente Leusden de QR-route op de Asschatterkeerkade gelopen en 6 ontbrekende QR-plaatjes hersteld.

Lees verder >>

Grebbelinie in uitzending NOS WO2 in 100 foto's

Door Bert Rietberg, zondag 03 mei 2020 17:39
Categorie: Geschiedenis

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Uiteraard speelt ook de Grebbelinie in deze indrukwekkende selectie, die op 4 mei van tekst en uitleg wordt voorzien. Eén van de foto's wordt toegelicht door José Huurdeman, schrijfster van het boek Dorpen op Drift. De uitzending is maandagavond 4 mei op NPO 2 om 20.35 uur.

Lees verder >>

Zuidelijk deel van het Fort aan de Buursteeg geopend

Door Bert Rietberg, maandag 24 februari 2020 17:14
Categorie: Projecten

Jarenlang was het Fort aan de Buursteeg tussen Veenendaal en Renswoude verborgen achter bebouwing en deels in gebruik als camping. In 2017 is het noordelijk deel opgeleverd, compleet met bezoekerscentrum. Op 20 februari 2020 is ook het zuidelijk deel van het fort toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt voor bezoekers. Een gloednieuwe fiets- en wandeltunnel verbindt beide delen met elkaar.

Lees verder >>

Herstelbeheer Grebbelinie leidt tot tijdelijke afsluitingen in Renswoude

Door F. van Diepen, provincie Utrecht (red. B.Rietberg), vrijdag 10 januari 2020 16:27
Categorie: Projecten

Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer werken samen aan het herstelbeheer van de linies op de Grebbelinie. Vanaf 13 januari zal er worden gewerkt aan het traject Fort Daatselaar-Barneveldse straatweg en het traject Oude Holleweg-Groeperweg. Tijdens de werkzaamheden zijn deze trajecten voor wandelaars en fietsers gesloten in verband met de veiligheid.

Lees verder >>

Geslaagde veldwerkdag mooi slotakkoord 2019

Door Bert Rietberg, dinsdag 31 december 2019 10:12
Categorie: Stichting Grebbelinie

In de laatste week van 2019 stak een flinke groep vrijwilligers van diverse stichtingen nog eenmaal de handen uit de mouwen in de Grebbelinie. Daardoor werden geheel overwoekerde kazematten weer zichtbaar in het landschap. Tijdens deze veldwerkdag was er aandacht voor exemplaren op verrassende locaties.

Lees verder >>

Een terugblik: 2019 in twaalf foto's

Door Bert Rietberg, vrijdag 27 december 2019 17:05
Categorie: Stichting Grebbelinie

Het is inmiddels een mooie traditie om 12 beelden te kiezen uit het afgelopen jaar. Momenten die we ons willen blijven herinneren in ons streven om de aarden structuur te beschermen en de bijbehorende verhalen door te geven aan de huidige en toekomstige generaties. De Stichting Grebbelinie werkt hierbij samen met (bijna) alle denkbare organisaties en instanties die raakvlakken hebben met de linie.

Lees verder >>

Organisaties delen herdenkingsplannen tijdens sfeervol platform

Door Bert Rietberg, vrijdag 06 december 2019 09:42
Categorie: Platform Grebbelinie

Op vrijdag 29 november kwamen meer dan 20 organisaties bij elkaar in Woudenberg om plannen en ideeën uit te wisselen tijdens het Grebbelinie Platform. Vertegenwoordigers van gemeenten, historische verenigingen, beheerders, ondernemers en andere belangstellenden zorgden voor een levendige middag vol nieuws over activiteiten in 2020.

Lees verder >>

Nieuweweg-Noord krijgt nieuw gezicht met historisch karakter

Door Bert Rietberg, dinsdag 03 september 2019 11:38
Categorie: Projecten

Ter hoogte van het Fort aan de Buursteeg wordt nog hard gewerkt, maar de contouren van de Nieuweweg-Noord in Veenendaal worden zichtbaar. Over enkele weken gaat de fietstunnel open en is het gebied een prachtige recreatieve verbindingsroute rijker richting buitengebied en (Bezoekerscentrum) Grebbelinie.

Lees verder >>