Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Nieuwsarchief

Dit zijn de nieuwscategoriëen en berichten.

nieuwsberichten 1-10 van 308


Nieuweweg-Noord krijgt nieuw gezicht met historisch karakter

Door Bert Rietberg, dinsdag 03 september 2019 11:38
Categorie: Projecten

Ter hoogte van het Fort aan de Buursteeg wordt nog hard gewerkt, maar de contouren van de Nieuweweg-Noord in Veenendaal worden zichtbaar. Over enkele weken gaat de fietstunnel open en is het gebied een prachtige recreatieve verbindingsroute rijker richting buitengebied en (Bezoekerscentrum) Grebbelinie.

Lees verder >>

Wings of Freedom in de voorposten van de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, zaterdag 24 augustus 2019 10:30
Categorie: Recreatie

Op zaterdag 24 augustus was het hoogtepunt en sluitstuk van een aantal memorabele dagen 'Wings of Freedom' op een ogenschijnlijk willekeurig weiland tussen Veenendaal en Ede. De locatie herinnerde middels deze tentoongestelde en opstijgende vliegtuigen aan 75 jaar vrijheid en de moeizame weg daar naar toe via Market Garden. Tegelijkertijd en wellicht zelfs onbedoeld wees deze plek tussen provinciale weg en de spoorlijn op de meidagen van 1940 toen dit terrein het toneel vormde van hevige gevechten tussen het Duitse en Nederlandse leger.

Lees verder >>

Nieuwe cultuurhistorische gids Grebbelinie gepresenteerd

Door Bert Rietberg, zaterdag 13 juli 2019 20:01
Categorie: Geschiedenis

Zaterdag 13 juli is de nieuwe cultuurhistorische gids Grebbelinie gepresenteerd. Donateurs van de Stichting Grebbelinie en vele introducés luisterden en wandelden mee naar het Werk aan de Engelaar, één van de 25 thema's in de gids. De burgemeester van Renswoude, mevrouw Doornenbal, kreeg voorafgaand aan de wandeling een exemplaar aangeboden in Restaurant De Dennen.

Lees verder >>

Grebbe-Valleitocht opnieuw succes door samenwerking

Door Bert Rietberg, zaterdag 13 juli 2019 16:12
Categorie: Recreatie

Op zaterdag 6 juli werd de zevende Grebbeliniewandeltocht verlopen. Onder de nieuwe naam Grebbe-Valleitocht schreven zich circa 700 deelnemers in. Ze beleefden een mooie wandeling onder prima weersomstandigheden. Dankzij de hulp van zowel vrijwilligers als omwonenden en ondernemers verliep de dag vrijwel volgens het (wandel)boekje.

Lees verder >>

Grenspalen teruggeplaatst in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, maandag 22 april 2019 10:47
Categorie: Stichting Grebbelinie

Het zijn ongeveer de kleinste cultuurhistorische elementen in het landschap, maar ze zijn van grote betekenis voor het ensemble van verdedigingswerken in de Grebbelinie: grenspalen van het ministerie van Oorlog. Door goede samenwerking konden de Stichting Grebbelinie en Staatsbosbeheer een aantal van deze loodzware stenen terugplaatsen op of langs de fortificaties.

Lees verder >>

Restant bij de Spees blijkt uniek bouwwerk

Door Bert Rietberg, vrijdag 15 maart 2019 13:21
Categorie: Stichting Grebbelinie

Na een lange periode van onderzoek is vastgesteld wat de aard is van de geheimzinnige fundering bij het Hoornwerk aan de Spees. De gewapend betonnen vloerplaat werd enige jaren geleden bij toeval ontdekt, maar de maten kwamen niet overeen met de tot dusver bekende kazematten in de Grebbelinie. Nu blijkt dat het geen kazemat is, maar dat op deze plaats een gewapend betonnen schuilplaats moest komen voor een geweer- of mitrailleurgroep. Een onlangs opgedoken foto uit de zomer van 1940 bewijst dat het onderkomen nooit is afgebouwd. De militairen moesten het in 1940 zoals overal in de linie doen met schuilplaatsen van hout en aarde.

Lees verder >>

Een terugblik: 2018 in 12 beelden

Door Bert Rietberg, woensdag 13 februari 2019 16:10
Categorie: Stichting Grebbelinie

Eigenlijk kan het jaar op deze website pas beginnen na een terugblik op het vorige jaar. Hoogste tijd dus om de meest opmerkelijke 12 momenten per maand in beeld te brengen.

Lees verder >>

Genie geeft historisch visitekaartje af in het Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg, woensdag 28 november 2018 15:08
Categorie: Vestingwerk

Na 78 jaar doken er weer Nederlandse militairen op in het oude Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Het betrof de 102 Constructiecompagnie van het 101 Geniebataljon. In goed overleg met alle betrokkenen rond het fort deden de genisten een oefening waarbij de eenheid een aantal markante constructies naliet. Medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie en het Grebbelinie Bezoekerscentrum waren onder de indruk van de inzet van de militairen, die de geschiedenis van het fort weer beter zichtbaar hebben gemaakt.

Lees verder >>

Veel oog voor verborgen erfgoed op Grebbelinie Platform

Door Bert Rietberg, maandag 15 oktober 2018 09:20
Categorie: Platform Grebbelinie

Voor de twaalfde maal verzamelden zich vrijwilligers, bestuurders, ondernemers en vertegenwoordigers van musea voor het Grebbelinie Platform. De activiteiten en gesprekken handelden deze editie over het omgaan met verborgen erfgoed en de manieren om verhalen over minder zichtbare landschapselementen door te geven. Het leverde een zeer gevarieerde middag op met tal van inspirerende voorbeelden.

Lees verder >>

Grote opkomst bij rondleiding over Werk aan de Glashut

Door Cor Keuning, redactie Bert rietberg, maandag 10 september 2018 07:50
Categorie: Stichting Grebbelinie

Vrijwel de gehele Grebbelinie is vrij toegankelijk. Forten, dijken en kazematten zijn het hele jaar tussen zonsopgang en zonsondergang te bezoeken. Maar er zijn een paar uitzonderingen, zoals het Werk aan de Glashut in Amersfoort dat in particuliere handen is. In overleg met de Stichting Grebbelinie opent de eigenaar in het monumentenweekend jaarlijks het toegangshek voor een rondleiding met een gids.

Lees verder >>