Evenementenkalender

Lezing Mobilisatie Rein Bijkerk Datum: dinsdag 19 november 2019 - Grebbelinie Bezoekerscentrum

Op dinsdag 19 november vertelt Rein Bijkerk in het Grebbelinie Bezoekerscentrum over de mobilisatie van 1939-1940 en de strategische voorbereidingen van het Nederlandse leger op een mogelijke oorlog. Wat waren de kansen voor het kleine leger dat de landsgrenzen bewaakte en welke rol speelde de wisseling in het opperbevel in februari 1940?

De lezing maakt deel uit van de serie activiteiten van het bezoekerscentrum ‘80 jaar na de mobilisatie’. In november staan we stil bij het alarm dat precies 80 jaar geleden klonk, toen scherpe munitie werd uitgedeeld aan de gemobiliseerde militairen in de Grebbelinie. Volgens diverse berichten was een Duitse aanval ophanden. Verloven werden ingetrokken, inundaties werden gesteld, Nederland hield zijn adem in. In de lezing worden het bestaande (traditionele) beeld van zowel het toenmalige Nederlandse leger als van de Duitse krijgsmacht van die dagen op een boeiende wijze ter discussie gesteld.

Rein Bijkerk is militair- en politiek historicus. Hij schreef onder meer ‘Een korte Oorlog’ (2015) en ‘De oorlog van nu’ (2018).

Vooraf kunt u de expositie bekijken, waar o.a. een korte film (12 min) is te zien over de mobilisatie in Leusden. Deze unieke filmbeelden werden dit jaar gedigitaliseerd en zeer recent bewerkt.

19:00-20:00 Bezoek expositie met film over de mobilisatie in Leusden
20:00-21:30 Lezing

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit


Platform Grebbelinie bij Educatief Centrum in Woudenberg Datum: vrijdag 29 november 2019 - !4.00-17.00 uur Brinkkanterweg 23 a Woudenberg

Op vrijdagmiddag 29 november ontmoeten vrijwilligers, ondernemers, bestuurders en beheerders elkaar tijdens het Grebbelinie Platform. Plannen worden gedeeld, ideeën uitgewisseld en gezamenlijke doelen worden gezocht en gevonden. Met het herdenkingsjaar 2020 voor de boeg is dit dé gelegenheid om aan te sluiten bij initiatieven. 

Het Platform wordt voor het eerst gehouden in het Educatief Centrum en Hoeve de Beek aan de Brinkkanterweg 23 (a) te woudenberg. In het programma is een bezoek aan de expositie van het Educatief centrum en de loopgraaf opgenomen en de middag wordt afgesloten met een borrel. Deelname aan het platform is gratis. U kunt zich aanmelden door uw naam (en eventueel organisatie) op te geven via https://www.o-gen.nl/platformbijeenkomst-grebbelinie-29-november-2019/ 

Wilt u zelf plaats nemen op de zeep/munitiekist of heeft u een thema dat u graag wilt aansnijden? Laat het de organisatie weten via info@grebbelinie.nl  

X

Klik hier voor meer informatie over deze activiteit