Op deze pagina vindt u informatie over bezienswaardigheden in de omgeving van de Grebbelinie. Er zijn verschillende informatiecentra en musea die de geschiedenis belichten. Ook buitenlocaties zoals de Grebbeberg, het Fort aan de Buursteeg bij Veenendaal en de Asschatterkeerkade bij Leusden zijn een bezoek meer dan waard. Als u meer informatie wilt over prijzen, openingstijden of collectie verwijzen we u graag naar onderstaande telefoonnummers en websites. Beheerders en eigenaars van musea kunnen eventuele wijzigingen doorgeven via info@grebbelinie.nl

Militair Ereveld Grebbeberg.
De honderden grafmonumenten eren de militairen die sneuvelden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Er is tevens een (gratis) informatiecentrum dat het verhaal vertelt van drie militairen die uit hun plannen doorkruist zien door de mobilisatie en de gevechten op de Grebbeberg.

Adres: Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen. Zie ook: website Oorlogsgravenstichting.

Grebbeberg
Op de Grebbeberg kan vanaf de parkeerplaats naast het Ereveld een mooie wandeling worden gemaakt. Beide zijden van de verkeersweg lenen zich voor een interessante route. Aan de noordzijde (de zijde van het Ereveld) is de Heimersteinselaan bereikbaar via het pad naast het informatiecentrum of het pad aan de noodzijde van de parkeerplaats. Langs de laan liggen o.a. een gereconstrueerde loopgraaf, een betonnen kazemat en kazematrestanten. Aan de zuidelijke kant van de weg leidt het pad langs de oude aarden walburcht en uitkijkpunten over de Neder-Rijn en de Betuwe.

Adres: Grebbeweg 123, 3911 AV Rhenen Zie voor meer informatie: utrechtslandschap.nl/

Stadsmuseum Rhenen
Op het pad door het museum vindt de bezoeker archeologische topstukken, die de Rhenense bodem prijs gaf. Voorwerpen die de spotlichten zetten op de geschiedenis van de stad, en op Rhenen in woelige tijden. Ook de Grebbelinie maakt deel uit van het dat verhaal. Het museum herbergt tevens mooie collectie schilderijen en prenten, die de stad en omgeving van toen en nu laten zien. Filmpjes en foto’s, en een virtuele route door Rhenen maken de presentatie extra afwisselend.

Adres: Markt 20, 3911 LJ Rhenen. Meer informatie: stadsmuseumrhenen.nl/

Stadsmuseum Veenendaal
Stadsmuseum Veenendaal is een plek waar de geschiedenis van Veenendaal zichtbaar wordt. Door tentoongestelde stukken, moderne multitouchtafels en beelden verbindt het museum verleden, heden en de toekomst met elkaar. De Grebbelinie heeft een plek in de museale wand over oorlog en vrede. Tevens is er een maquette van het Fort aan de Buursteeg. Het museum is gevestigd in de Cultuurfabriek.

Adres: Kees Stipplein 76, 3901 TP Veenendaal. Zie voor meer informatie: stadsmuseumveenendaal.nl

Fort aan de Buursteeg
Op de grens van Ederveen, Veenendaal en Renswoude ligt het grootste fort van de Grebbelinie. Het Fort aan de Buursteeg is een geheel aarden verdedigingswerk uit de 18e eeuw, dat in de Tweede Wereldoorlog is versterkt met betonnen kazematten en bunkers. In het Grebbelinie Bezoekerscentrum is een wandelkaart verkrijgbaar voor € 1,20 met achtergrondinformatie. De wandeling is ruim 2 km lang en voert langs beide zijden van de spoorlijn, die zijn verbonden met een spoortunnel.

Adres: Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude. Meer informatie: fortaandebuursteeg.nl/ 

Grebbelinie Bezoekerscentrum

In het Grebbelinie Bezoekerscentrum wordt aan de hand van film, veldtelefoons, een interactieve tafel, animaties en voorwerpen de geschiedenis van deze waterlinie belicht. Het bezoek aan de expositie wordt veel gecombineerd met een wandeling over het omliggende Fort aan de Buursteeg en het restaurant de Grebbelounge dat ook gevestigd is in het gebouw. Zie voor openingstijden, prijzen en meer informatie de website www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Adres: Buursteeg 2 Renswoude. Parkeerplaats aan de Klompersteeg, Ederveen Tel. 0850410110

Kasteelpark Renswoude

Het park bij kasteel Renswoude is zowel cultuurhistorisch als natuurlijk interessant. Diverse stijlen van de parkaanleg uit diverse periodes zijn nog altijd herkenbaar. Het park bestaat voor een deel uit bos en er is een zogenaamd Grand Canal. Dit water reikt tot de Slaperdijk, die deel uitmaakte van de Grebbelinie. Er zijn goede parkeervoorzieningen aan de Arnhemseweg ter hoogte van de rotonde, op korte afstand van het park. Het kasteel is een aantal malen per jaar te bezichtigen tijdens rondleidingen.

Adres: Dorpsstraat 3, 3927 BA Renswoude Meer informatie: kasteelrenswoude.nl/ 

Educatief Centrum Grebbelinie
De Stichting Grebbelinie in’t Vizier verwelkomt bezoekers in een mooi verbouwde boerenschuur naast Hoeve de Beek. De tentoonstelling richt zich in hoofdzaak op de mobilisatie en de strijd in Woudenberg en Scherpenzeel. Bij het bezoek is tevens een loopgraaf te bezoeken, die door de vrijwilligers wordt onderhouden. Er kan geparkeerd worden op het terrein van het centrum. Zondag en in de winter gesloten.

Adres: Brinkkanterweg 23a, 3931 PJ Woudenberg. Meer informatie: grebbelinieinhetvizier.nl/

Museumbunker
Waar de langesteeg de Grebbelinie en het Valleikanaal kruist ligt een grote Duitse bunker verscholen in het groen. Dagelijks wordt de bunker geopend door vrijwilligers om de kleine tentoonstelling toegankelijk te maken voor bezoekers. De bunker maakt deel uit van de Duitse periode van de Grebbelinie die toen Pantherstellung heette. Het bezoek is mooi te combineren met een wandeling over de liniedijk en eventueel met een bezoek aan Theehuis Mon Chouette.

Adres: Langesteeg 1, 3831 RZ Leusden Zie ook: historieleusden.nl/museumbunker-grebbelinie/

Asschatterkeerkade
Deze keerkade uit 1745 leent zich uitstekend voor een mooie wandeling van 3 km. Onderweg komt de wandelaar tal van betonnen kazematten tegen, die het Nederlands leger liet bouwen in 1939-1940. Eenvoudig, maar indrukwekkend is het oorlogsmonumentje halverwege dat herinnert aan een fusillade. Ook is een loopgraaf herbouwd en is een tankversperring bewaard gebleven. De kade zelf is ruim 1,5 km en de terugweg kan langs de Asschatterweg, die in 1940 onder water stond. Tegenover Asschatterweg 207 (Leusden) is een kleine parkeerplaats.

Adres: Hagenouwselaan, Leusden Meer informatie: grebbelinie.nl/Asschatterkeerkade/

Amersfoort
Amersfoort is een voormalige garnizoensplaats in de Grebbelinie. De oude wallen van de linie zijn grotendeels verdwenen, maar de middeleeuwse grachten, muren en poorten maken een bezoek aan de historische binnenstad zeer de moeite waard. Een heel gezellige stad met circa 400 rijksmonumenten en Onze Lieve Vrouwetoren als centraal middelpunt. Voor wie de Grebbelinie in Amersfoort toch graag wil zien kan een fietstocht maken langs de Eem. langs deze rivier liggen nog diverse betonnen kazematten van de linie.

Meer informatie: tijdvooramersfoort.nl

Museum Flehite
In de permanente tentoonstelling vertellen acht ooggetuigen hun persoonlijke verhaal over de bezettingsjaren in Amersfoort. Foto’s en dagboekfragmenten uit Archief Eemland en voorwerpen uit de museumcollectie geven samen een indrukwekkend beeld van de onvoorspelbare, dreigende en soms alledaagse bezettingsjaren 1940 – 1945. Daarnaast zijn er o.a. schilderijen van de 17e eeuwse Amersfoortse meester Mathias Withoos en er zijn regelmatig interessante wisseltentoonstellingen met een verhaal over de Keistad.

Adres: Westsingel 50, 3811 BC Amersfoort Meer informatie: museumflehite.nl/

Cavalaleriemuseum
De uitgebreide expositie van het Cavaleriemuseum is ondergebracht in twee gebouwen op het terrein van de Bernhardkazerne aan de Barchmann Wuytierslaan 198, Amersfoort. In het Sint Jorisgebouw worden uniformen, handvuurwapens, zilveren voorwerpen, schilderijen, miniaturen , schaalmodellen e.d. geëxposeerd. In het Landsverkgebouw, vernoemd naar de eerste pantserwagen van de Nederlandse Cavalerie, wordt een groot deel van de collectie historische Cavalerievoertuigen van het museum tentoongesteld.

Adres: Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Meer informatie: cavaleriemuseum.nl/

Haven Spakenburg
De historische haven Spakenburg wordt ook wel Museumhaven genoemd en niet voor niets: tal van oude visserschepen (botters) liggen aan de kade omringd door vissershuisjes, een prachtige timmerwerf en een visafslag. Er kunnen bottertochten worden gemaakt en een visje worden gegeten. De voormalige zeesluis die voor de Grebbelinie van betekenis was, is middels een reconstructie weer zichtbaar gemaakt.

Meer informatie: museumhavenspakenburg.nl/

Museum Spakenburg
Fraai gelegen aan de museale haven verhaalt Museum Spakenburg over de geschiedenis en de tradities van het dorp in een eigentijdse presentatie. In het museum maakt de bezoeker een wandeling langs (vissers)woningen, een boerderij, winkeltje, schooltje, rokerij en een wisseltentoontelling. De Grebbelinie heeft een aparte plek gekregen bij de entree. Wie na het bezoek aan haven en museum meer Grebbelinie wil zien kan een wandeling maken naar de Oostdijk, waar nog tankversperringen liggen.

Adres: Oude Schans 47-63, 3752 AH Bunschoten-Spakenburg Zie: museumspakenburg.nl/