Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Evacuatie 1940: Wie was omgekomen meisje?

Door Gerard Muller, redactie Bert Rietberg, donderdag 12 augustus 2010 08:18
Categorie: Geschiedenis

De Historische Vereniging Oud Veenendaal is op zoek naar de naam van een 13-jarig meisje dat omgekomen is tijdens de evacuatie in mei 1940 in de omgeving van Bergambacht.
Onlangs verscheen er in Bergambacht een boekwerkje waarin melding wordt gedaan van een beschieting waarbij het Veenendaalse meisje omgekomen zou zijn.
Nadien zijn diverse bronnen en archieven geraadpleegd, maar haar naam is nog steeds niet achterhaald.

Evacuatie Veenendaal

Een rijnaak met evacués uit Veenendaal op de Lek bij Bergambacht, 10 mei 1940. (Foto: gemeentearchief Veenendaal)

De Veenendaalse bevolking werd wegens de ligging in de frontlijn van de Grebbelinie op 10 mei 1940 geëvacueerd naar het westen van het land. De evacuatie voltrok zich over de Neder-Rijn en Lek met rijnaken. De tevoren vastgestelde bestemming kon niet bereikt worden vanwege de gevechten in het westen van het land.
Ter hoogte van Bergambacht werd aangelegd in afwachting van een nieuwe bestemming. Het was inmiddels 11 mei en een aantal mensen ging aan wal om water en proviand te bemachtigen. Een Duits vliegtuig verscheen en voerde een beschieting uit op de schepen. De evacués vluchtten de kade op en in de rietgorzen werd het Veenendaalse meisje geraakt.
Een vliegtuigprojectiel doorboorde haar longen.
Hals over kop werd ze in een huis op Hogedijk 66 gebracht en vroeg nog: ‘Ga ik nu dood?'..
Zij is waarschijnlijk het eerste WO2 burgerslachtoffer van Veenendaal.

Mocht iemand haar naam weten dan kan men dat doorgegeven aan Gerard Muller, tel: 06-23436184.
Als de naam bekend wordt dan zal de vereniging een verzoek bij de gemeente Veenendaal indienen om haar naam alsnog op het monument voor gevallenen nabij station Veenendaal-Centrum te plaatsen. 

Noot van de redactie: U kunt tevens reageren per mail naar info@grebbelinie.nl Wie meer wil lezen over de evacuatie, kunnen we aanraden: Oorlog in je Achtertuin, auteur Jan Blokker, uitgegeven door Waanders.


Terug naar het nieuwsoverzicht