Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Groep 6 van De Schakel op Grebbeliniepad

Door Bert Rietberg, zondag 04 juli 2010 09:40
Categorie: Themapad Grebbelinie

Het is de laatste week voor de vakantie en tijd voor afscheid. Van de juf, de meester, huiswerk en het warme lokaal. Als voorproefje op de vakantie trekt groep 6a van basisschool De Schakel erop uit in de Grebbelinie.

Excursie De Schakel 2010

Allereerst werd stilgestaan bij de school. Basisschool De Schakel is gebouwd in 1982 en bestond dus nog niet in de Tweede Wereldoorlog. Waar het gebouw nu staat was in 1940 geinundeerd weiland, dat bescherming bood aan de soldaten van het 10e Regiment Infanterie. Deze soldaten hadden versterkingen opgeworpen achter het kanaal en hadden hun geweren en mitrailleurs gericht op Veenendaal West. Doordat het Duitse leger werd gestuit bij De Klomp, hoefden de soldaten in dit deel van Veenendaal niet in aktie te komen.

Excursie in de GrebbelinieDe tocht voerde vervolgens langs de Roode Haan waar een schets werd gemaakt van de betonnen resten van een kazemat. Hoewel er oorspronkelijk slechts plaats was voor 3 soldaten in de koepelkazemat, slaagde de klas erin om zich met 24 kinderen in de voormalige koepel te wurmen. Aan de ronding van het beton was nog te zien waar de koepel gezeten had.

Bij de Linie van Juffrouwwijk bleek de sluis onbereikbaar door het woud van brandnetels, maar bij De Schalm hadden de onderzoekers meer succes. Er werd een 'stekelvarken' (soort bunker) gevonden, een vernielde kazemat, resten van een betonnen loopgraaf, een grenssteen, maar ook konijnen en een prachtige vlinder. De tocht werd afgeloten met een bezoek aan het Fort aan de Buursteeg, waar iedereen door een echte bunker kon sluipen voor de groep weer naar Veenendaal West fietste. 

 


Terug naar het nieuwsoverzicht