Er zijn geen evenementen gevonden

Geslaagde battlefieldtour door de Grebbelinie

Door Wybo Boersma, donderdag 20 mei 2010 19:10
Categorie: Recreatie

Tijdens het Grebbelinie dagen op 14 en 15 mei had de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum met de documentatiegroep '40-'45 op zaterdag 15 mei een battlefield tour langs de Grebbelinie georganiseerd. Drie gidsen, Wybo Boersma, Gerard Gijsbertsen en Jaap Korsloot gaven tijdens deze tour uitleg.

Excursie Grebbelinie

De battlefieldtour deed ook Hoeve de Beek aan, waar de Vereniging Historische Militaria actief was. (foto Aad van Vuuren)

Om half tien stonden 50 deelnemers bij het station Ede-Wageningen. Nadat iedereen voorzien was van een uitgebreide battlefieldgids met bijzonderheden over het programma van die dag vertrok het gezelschap naar Achterveld . Daar werd de Asschatterkade bezocht. Hier zijn zowel resten van de Grebbelinie of Valleistelling uit 1940 als van de Pantherstellung van de Duitsers uit 1945 te zien. Van de stellingen uit 1940 is een groot deel van de Asschatterkeerkade op de oude liniedijk nog intact. Zowel de verschillende kazematten als een deel van de loopgraaf werden bezocht. Halverwege de stelling staat een monumentje dat herinnert aan de moord op 4 Nederlandse burgers in april 1945. Toen werden vier mannen, waarvan twee broers die uit Renkum die geëvacueerd waren, door verbeten Fallschirmjäger van de Herman Göring divisie tijdens hun vlucht voor het komende oorlogsgeweld doodgeschoten. Het monument is echter moeilijk toegankelijk omdat het op particulier terrein ligt. Het tweede deel van de stelling is nu natuurgebied en niet meer toegankelijk.
Naast de Asschatterkeerkade ligt aan de overzijde van het Valleikanaal nog een Duitse bunker uit 1945. Hoewel hij deels overwoekerd is door bomen is hij toch nog goed te zien. Ook deze bunker werd uitgebreid bekeken.
Vervolgens werd in Achterveld de voormalige Katholieke lagere school bezocht. Nu is deze school een verenigingsgebouw maar het was toch mogelijk daar de oorspronkelijke zaal te bekijken waar op 30 april 1945 de onderhandelingen plaatsvonden die uiteindelijk zouden leiden tot de voedseldropping in West-Nederland. Een deel van de school, twee leslokalen met de oorspronkelijke ingang die tijdens de conferentie gebruik is zijn helaas afgebroken. De huidige voorgevel van het gebouw en het lokaal zijn nu beschermd. In het lokaal zijn enkele plaquettes en een serie foto's aangebracht die herinneren aan de bijeenkomst in 1945.
Na de lunch was de volgende stop bij de hoeve "De Beek" bij Scherpenzeel. Daar was een Nederlands kamp tijdens de mobilisatie ingericht. We kregen ook een demonstratie van de Nederlandse Artillerie uit 1940, Re-enactment in een deel van de gereconstrueerde loopgraaf langs het Valleikanaal, een veldkeuken, een veldpoststand van het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie en een optreden van het muziekkorps van de Nationale Reserve volmaakten het geheel. In de boerderij was een kleine permanente expositie ingericht. De gehele opstelling werd uitstekend gedaan en was zeer educatief. Er was dan ook veel publiek.
Bij het Werk aan de Engelaar ten oosten van Scherpenzeel gaf Gerard Gijsbertsen een uitleg over de gevechten rond Scherpenzeel. Op 13 mei 1940 probeerden de Duitsers vanuit Scherpenzeel tevergeefs door de Grebbelinie heen te breken. Hoewel ze een deel van de Schans veroverden bleef de Grebbelinie hier intact.
Als laatste onderdeel werd het Fort aan de Buurtsteeg bij De Klomp bij Ede bezocht. Aan de hand van een luchtfoto werden de gevechten in deze omgeving toegelegd. Een deel van de tankgracht was nog duidelijk te zien. De bunkers aan de zuidzijde werden helaas door bomen aan het zicht onttrokken. Tot voor enkele jaren was hier een camping. Gijsbertsen gaf aan dat er momenteel hard aan dit Fort gewerkt werd om althans een deel weer te reconstrueren. Het ligt het in de bedoeling hier een voorlichtingscentrum over de Grebbelinie te vestigen.
Om vijf uur was de excursie afgelopen en vertrok iedereen moe maar voldaan weer naar huis.

Voor meer informatie over de Grebbelinie, zie www.grebbelinie.nl Onlangs is er een wandelgids "Grebbeliniepad" verschenen geschreven door Bert Rietberg, medewerker van de Stichting Grebbelinie. Het is een uitgave van Waanders BV Zwolle. ISBN 978 90 400 7664 0. Prijs € 13,95. Het is een uitstekende gids aan de hand waarvan men zelfstandig de Grebbelinie kan verkennen.


Terug naar het nieuwsoverzicht