Er zijn geen evenementen gevonden

Sfeer en swingende muziek tijdens Grebbeliniefestival

Door Lia van Burgsteden, redactie Bert Rietberg, woensdag 19 mei 2010 21:07
Categorie: Recreatie

Het eerste Grebbeliniefestival op 14 en 15 mei was een feestelijke happening met een rouwrandje. Vanwege de slachtoffers bij de vliegtuigramp in Tripoli, die ook in Grebbeliniegemeenten Veenendaal en Rhenen te betreuren waren, werden bij alle festiviteiten een minuut stilte gehouden. Het thema ‘muziek en vrij zijn' zorgde voor twee swingende dagen met hoogtepunten zoals de Grebbeliniesymfonie, een optreden met Van Dik Hout en de Wilsons's Army Show. Vooral de ‘levende historie' met soldaten uit 1939/1940 en de Franse Tijd bij Hoeve de Beek was een enorme publiekstrekker.

Andrew Sisters op de Grebbeberg

Andrew Sisters op de Grebbeberg bij de opening van het Grebbeliniepad. (foto Bert Rietberg)

 

Tweede kamerlid Cees van der Staaij verrichtte vrijdag de openingshandeling van het Grebbeliniefestival bij Hoeve de Beek in Woudenberg. Gezeten op een transportfiets uit de mobilisatietijd, zette hij door het bewegen van de trappers een radio in werking. Uit dit vooroorlogse exemplaar stegen de tonen op van het bekende soldatenlied ‘rats kuch en bonen'. De aanwezige Hollandse soldaten gespeeld door ‘Nederland Paraat', zongen dit lied uit volle borst mee, zodat de opening van het festival meteen muzikaal van start ging.

 

Trompetterkorps, foto Hans te BrakeOmdat muziek het thema van het festival was, moesten ook de burgemeesters langs de Grebbelinie er aan geloven. Zij verrichten in hun eigen gemeenten de openingshandeling door met een muziekinstrument de eerste noten te spelen van de Grebbeliniesymfonie. Dit gebeurde simultaan in acht van de twaalf gemeenten om 15.00 uur. In Leusden was het Annemieke Vermeulen die een trompet bespeelde. Vermeulen "Ik heb heel lang geoefend, maar eerst kreeg ik er helemaal geen geluid uit. Met enige hulp van leden van Lisiduna is het toch gelukt. Ik neem aan dat de rest van het orkest me wel ondersteunt." Dat laatste was echter niet het geval, vanwege de tragische gebeurtenissen in Libië luidde de drie noten van de burgemeester een minuut stilte in, waarna het muziekkorps Lisiduna de hele Grebbeliniesymfonie speelde.

Op de Hamershof wordt het pas echt swingend en stroomt het publiek toe wanneer de ‘Andrew Sisters' liederen gaan zingen zoals ‘Happy days are here again'. José Huurdeman las een aantal oorlogsverhalen voor uit haar nieuwe boek over de meidagen rond 1940 dat volgend jaar mei zal verschijnen. Huurdeman: "Tijdens het schrijven van ‘Hamersveldse vrouwen' werd ik gefascineerd door de verhalen over de evacuatie. Het leek me leuk om een boek te schrijven over de volksverhuizing die hier heeft plaatsgevonden toen dit gebied was veranderd in een oorlogszone. Ik ben nu nog volop bezig met het interviewen van mensen die het hebben meegemaakt".

Het Leege Land (foto Kees van de Waal)Dit jaar waren op Hoeve de Beek voor het eerst ook spelers van Het Leege Land actief. Zij verbeeldden een eenheid werklieden uit het jaar 1794. In dat jaar veroverden de Fransen Zuid-Nederland en trokken ze in de winter over de bevroren rivieren naar het noorden van Nederland. Soldaten van het Bataafse leger probeerden hen tegen te houden door het versterken van de Grebbelinie. Zij demonstreerden hoe zij in die tijd een Schans bouwden. De ingenieur werkte met landmeetinstrumenten en kaarten en zette de vorm die hij wilde maken eerst uit met een houten frame. De in grijze uniformen gestoken werklieden gingen vervolgens met schop en houweel aan de gang om de vereiste aarden wal op te werpen.

Op vrijdagavond was er een groot feest bij Fort de Buursteeg in Renswoude. Bij een ondergaande zon en de aanwezigheid van minister van defensie, Eimert van Middelkoop, speelde het Amersfoorts Jeugdorkest de Grebbeliniesymfonie. Componist Bas van Otterloo: "De opdracht was om een muziekstuk te maken met het thema vrijheid." Daarna nam Van Dik Hout het muzikale stokje over en speelde een aantal ballads.

De Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek organiseerde samen met de Documentatiegroep '40/'45 een Battlefieldtour langs de Grebbelinie. Bestuurslid Wybo Boersma: "De Grebbeliniedagen zijn een goede gelegenheid om de slagvelden te bezoeken vanwege de extra activiteiten die worden georganiseerd. Onze dagexcursie was meer dan volgeboekt, maar in de bus pasten maar 50 mensen. Er is steeds meer belangstelling voor de tweede wereldoorlog".
De organisatie die ook Battlefieldtours verzorgt naar andere slagvelden zoals Normandië en Arnhem, is 's morgens naar de Asschatterkade in Leusden en de school in Achterveld geweest. 's Middags bezocht de groep, die vooral uit mannen bestond, de loopgraven bij Hoeve de Beek. Eén van de deelnemers is zelf ook een beetje ‘levende historie'. Dr. Roly Armitage is een Canadese oorlogsveteraan die nog meehielp om Nederland te bevrijden. Armitage: "Ik wilde wel eens zien hoe Holland zich heeft verdedigd tegen de aanval van Duitsland in 1940, daarom vind ik het leuk om deze Grebbelinietour te doen".

Paneel wandelpadGedeputeerde Anneke Raven heeft de Grebbelinie in haar portefeuille en was overal aanwezig waar een festiviteit was. Zij hield toespraken, was gastvrouw, organiseerde meerdere malen een minuut stilte en opende het Grebbeliniepad, een langeafstandswandelpad. Samen met de burgemeesters van Scherpenzeel Cees van Engelenhovenen Rhenen onthulde ze een bord bij de Grebbeberg.

Tijdens de afsluitceremonie bij Hoeve de Beek wordt de vlag gestreken terwijl het Wilhelmus klinkt. Het is het einde van een zeer geslaagde eerste Grebbeliniefestival.

Dit artikel is tevens gepubliceerd in de Leusderkrant van woensdag 13 mei. 

Meer foto's op de digitale fotoalbums van:

Cees van Engelenhoven

Geo van Geffen

Ted Smeding

Aad van Vuuren 


Terug naar het nieuwsoverzicht