Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Kinderboek over de oorlog in Leusden

Door Lia van Burgsteden, woensdag 19 mei 2010 16:26
Categorie: Geschiedenis

De Historische Kring Leusden geeft aan alle kinderen van groep 7 en 8 een kinderboek cadeau. Het boek heet 'In de vuurlinie, op de vlucht voor de oorlog in Leusden'. Het verschijnt ter herinnering aan het feit dat 70 jaar geleden de oorlog is begonnen.

Loopgraaf Asschat

Uitleg over een loopgraaf in de Asschatterkeerkade aan kinderen van een basisschool(foto Lia van Burgsteden).

De feestelijke presentatie zal dinsdag 25 mei om 15.30 uur in de Openbare Bibliotheek in de Hamershof in Leusden Centrum plaatsvinden. Een lid van het College van de Gemeente Leusden zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen, waarna afgevaardigden van de 16 basisscholen in Leusden hun exemplaren ontvangen.

Het boek is geschreven door Lia van Burgsteden en is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat zich in Leusden/Achterveld heeft afgespeeld. In de meidagen van 1940 zijn alle inwoners in de gemeenten rond de Grebbelinie geëvacueerd en dus ook de Leusdenaren. Er werden hevige gevechten verwacht en dat was te gevaarlijk voor de bewoners van het gebied. Hoofdpersoon in het boek is de 10-jarige Hans die met zijn familie moet vluchten als Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnenvalt. Hans moet tot zijn verdriet zijn hond Fikkie achterlaten. Als de familie weg is, bewaakt Fikkie het erf, maar dan komen de Duitse soldaten en wordt hij beschoten. Hoe het afloopt met de hond en de familie van Hans is te lezen in het spannende boek. Voor wie wil weten hoe die evacuatie precies in zijn werk ging is het boek eveneens interessant.

Het boek is een toegankelijke manier om kinderen te leren over de geschiedenis van hun eigen woonomgeving. Het project werd mede mogelijk gemaakt door het Projectbureau SVGV in Scherpenzeel en het Wim Wahle Jeugdfonds in Leusden. Het boek telt 35 pagina's met een kleurenomslag, geschilderd door de Scherpenzeelse schilderes Tiny Seijdell.


Terug naar het nieuwsoverzicht