Er zijn geen evenementen gevonden
  • Volendamse eenden bij Werk aan de Glashut
    vrijdag 28 januari 1916
    Lees verder >>

Nieuwe tentoonstelling in Museum Spakenburg

Door Bert Rietberg, dinsdag 27 april 2010 19:27
Categorie: Geschiedenis

In Museum Spakenburg is vanaf heden een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen. Het is een expositie rond de Grebbelinie met als thema Oorlog en Vrede in Bunschoten-Spakenburg. Dit in het kader van het project De Grote Oversteek waarbij de evacuatie van de bevolking van de gemeente Bunschoten naar Enkhuizen in mei 1940 wordt herdacht.

Museum Spakenburg

De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal foto's die een beeld geven van de evacuatie in mei 1940, maar ook van de bevrijding van de gemeente Bunschoten. Uiteraard is er ook aandacht voor de Grebbelinie. Over deze bekende waterlinie is in het museum ook een permanente tentoonstelling ingericht.

Bij de tentoonstelling wordt een film gedraaid waarop verschillende plaatsgenoten hun herinneringen aan de evacuatie vertellen. Deze film geeft een interessant tijdsbeeld. De tentoonstelling is daarmee een interactieve belevenis waarbij heden en verleden met elkaar worden verbonden.

De evacuatie in mei 1940 was noodzakelijk omdat het grondgebied onderdeel was van de Grebbelinie. Dit was een van de verdedigingslinies in ons land en de verwachting bestond dat de burgerbevolking in gevaar kwam in het geval er gevechten zouden plaatsvinden.

De tentoonstelling is tot en met eind juni in Museum Spakenburg te bekijken.


Terug naar het nieuwsoverzicht