Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Laatste week van een wederopbouwboerderij

Door Bert Rietberg, vrijdag 23 april 2010 12:19
Categorie: Geschiedenis

Deze week zagen reden de automobilisten voor het laatst langs de wederopbouwboerderij bij de oprit van de A12 te Veenendaal. Maandag en dinsdag werd de boerderij gesloopt om ruimte te maken voor een nieuwe oprit van de snelweg.

Veenendaal Wederopbouwwoning

De laatste restanten van de wederopbouwboerderij worden op 22 april verzameld en verwijderd. Inzet: maandag 19 april.

In goed overleg met de betrokken partijen werd in de week van 19-23 april een wederopbouwboerderij uit 1940 gesloopt en in enkele dagen gereduceerd tot een berg stenen. De tegel met de bekende leeuw en het jaartal 1940 was al eerder verwijderd op verzoek van de Stichting Grebbelinie. RWS honoreerde daarmee het verzoek van de stichting om de tegel te bewaren voor educatieve doeleinden. De wederopbouwboerderijen aan de Nieuweweg Noord werden gebouwd, nadat het Nederlandse leger de oorspronkelijke bebouwing in mei 1940 had geruimd toen het Duitse leger de Grebbelinie naderde. Zo kon een vrij schootsveld worden verkregen voor de soldaten die ten westen van de Nieuweweg waren ingegraven.

G-KazematMet het verdwijnen van de wederopbouwboerderij verdwijnt helaas een stukje geschiedenis, maar verschijnt de frontlijn in bescheiden mate min of meer letterlijk aan de oppervlakte. In 2008 trof Gerard Muller van de Stichting Grebbelinie hier het restant van een gietstalen kazemat, die verbonden bleek met een loopgravenstelsel. Rijkswaterstaat gaat zich met betrokkenen inzetten om dit restant te bewaren. Wie nu vanaf de locatie van de voormalige boerderij naar het westen kijkt, ziet de contouren van de Grebbelinie waar de Nieuweweg tijdens de meidagen zo nauw mee verbonden was. De Stichting Grebbelinie hoopt samen met Rijkswaterstaat de relatie van de locatie met het omliggende landschap en vooral de linie te bewaren en weer enigszins te versterken via de aangetroffen kazemat.

Zie ook het artikel van de Historische Vereniging Veenendaal.


Terug naar het nieuwsoverzicht