Er zijn geen evenementen gevonden
  • Volendamse eenden bij Werk aan de Glashut
    vrijdag 28 januari 1916
    Lees verder >>

Wandelen over Rijksmonument

Door Bert Rietberg, maandag 05 april 2010 11:51
Categorie: Recreatie

Formeel is de Grebbelinie nog geen Rijksmonument, maar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is volop bezig met de aanwijzingsprocedure. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de bijeenkomst in Amersfoort waarbij de Wandelgids Grebbeliniepad werd gepresenteerd.

RCE Amersfoort

De heer Eshuis van de Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed licht de aanwijzingsprocedure toe. (Foto Wil Groenhuijsen)

Met de aantekening dat de politiek het laatste woord heeft en er waarschijnlijk nog een jaar nodig is om de aanwijzing definitief te maken, doet de Grebbelinie grote stappen naar Rijksbescherming. Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de presentatie van het boek Oorlog in je achtertuin werd niet langer onder stoelen of banken gestoken waarvoor provincies, gemeenten en beheerders samen verantwoordelijk willen en moeten zijn; het behoud van één van de grootste en belangrijkste waterlinies van Nederland. Voor de aanvrager, de Stichting Grebbelinie, betekent deze periode van overleg en afstemming een heel bijzondere fase in het bestaan van de Stichting, die juist met dit doel werd opgericht in het jaar 2002.

Presentatie WandelgidsDe veelkleurigheid van de linie wordt weerspiegeld in de wijze waarop projectbureau SVGV activiteiten aanstuurt en begeleid van Spakenburg tot Rhenen. Met oog voor blauw en groen wordt veel energie gestoken in de beleefbaarheid van de linie, ook met het oog op recreatie. Een mooi voorbeeld is de realisatie van het themapad Grebbelinie, dat door nauwe samenwerking met de KNBLO-NL, Staatsbosbeheer, het Utrechts Landschap, het Waterschap Vallei & Eem en de provincie Utrecht mogelijk werd gemaakt. De wandelgids bij het pad werd op 29 maart in Amersfoort gepresenteerd aan de burgemeester van Scherpenzeel, mevr. Colijn-de Raat. Hierbij speelde Raymond Uppelschoten een fraaie rol in historische kledij, waardoor de overhandiging een stijlvol én luchtig karakter had. Uppelschoten maakte de aanwezigen er op attent dat de militaire informatie over de linie voorheen strikt geheim gehouden werd, maar prees zich gelukkig dat we anno 2010 een ongestoorde wandeling kunnen maken over voorlopig voorbeschermde grond.

Wandelgids Grebbeliniepad, 108 pagina's, ca. 150 illustraties, 13 wandelingen van 4 tot 10 kilometer. ISBN 978 90 400 7664 0

Bestellen bij Waanders. Bestellen via deze website.


Terug naar het nieuwsoverzicht