Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Feestelijke presentatie Oorlog in je Achtertuin

Door Bert Rietberg, zaterdag 03 april 2010 17:13
Categorie: Geschiedenis

Op maandag 29 maart werd het nieuwe boek van Jan Blokker gepresenteerd. Anneke Raven, gedeputeerde van de provincie Utrecht overhandigde het eerste exemplaar in een volle zaal van de RCE te Amersfoort.

Jan Blokker en Anneke Raven

Jan Blokker en Anneke Raven met het eerste exemplaar van 'Oorlog in je achtertuin'. (Foto: Wil Groenhuijsen)

Mobilisatie, inundatie, evacuatie en de oorlog in mei '40; alles bij elkaar besloeg het een periode van nog geen jaar in onze vaderlandse geschiedenis. De gebeurtenissen waren echter dermate indrukwekkend en betekenden zo'n ommekeer in het leven van vele mensen dat de periode nog altijd ontroert, boeit en nieuwsgierig maakt.

Jan Blokker benadrukte in zijn toespraak dat ieder mens gebeurtenissen op eigen manier beleeft en dat er niet zoiets is als één waar oorlogsverhaal. In Oorlog in je achtertuin komen enkele tientallen ooggetuigen aan het woord, terwijl historicus Blokker kaders van tijd en ruimte schept. De lezer wordt geconfronteerd met verhalen van gewone mensen, die van de ene op de andere dag gedwongen werden om te improviseren, kleur te bekennen en soms verregaand hun leven een andere wending moesten geven.

Hoewel de meeste van de geinterviewden tijdens de meidagen in 1940 nog kinderen waren, wist Jan Blokker ook gesprekken aan te knopen met mannen die zich in het Nederlands uniform hadden geweerd tegen het Duitse leger. Zo vertelt de heer Londo in het boek: "Net voordat ze doorbraken, kreeg ik een schot in mijn borst. Maar daar heb ik weinig van gevoeld, hoor. 't Is net alsof je met een volle hand in je zij drukt. Ik viel neer en ben in slaap gevallen."

Oorlog in je achtertuin is uitgegeven door Waanders uit Zwolle. ISBN: 978 90 400 7671 8  Prijs: € 24,95 Bestellen bij Waanders.

Terug naar het nieuwsoverzicht