Er zijn geen evenementen gevonden

Spakenburg en Enkhuizen herdenken evacuatie met boottocht.

Door Bert Rietberg, Chris Hagelen, vrijdag 26 maart 2010 17:00
Categorie: Geschiedenis

Op 10 mei 1940 meldden zich 5400 personen uit Bunschoten-Spakenburg voor de stoomboten van IJsselmeerrederijen om te evacueren uit de Grebbelinie. Aangezien er te weinig plaats was in deze boten besloot men de aanwezige bottervloot te benutten. Op 10 mei 2010 herdenkt men de evacuatie door opnieuw per schip koers te zetten naar Enhuizen.

Haven Spakenburg

Botter in de haven van Bunschoten-Spakenburg. Toen de geëvacueerden in mei '40 terugkeerden, bleek de haven van Spakenburg nog geblokkeerd, waardoor men genoodzaakt was over de Eem door te varen. Voor het overige was de tocht over het IJsselmeer uitstekend georganiseerd.

De organisatie ligt anno 2010 bij Museum Spakenburg en het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. De inwoners gedenken daarmee het feit dat Bunschoten-Spakenburg en Eemdijk op die datum 70 jaar geleden geëvacueerd werden naar die plaats.

 Zowel met een schip voor de ouderen als met bussen voor alle groepen acht uit de gemeente maakt men nog een keer de grote oversteek. De boot is intussen volgeboekt, maar iedereen die aan kan tonen dat hij of zij uit dat Bunschoten-Spakenburg of Eemdijk afkomstig is, mag voor half geld het Zuiderzeemuseum bezoeken die dag, alwaar een speciale spakenburgse dag gehouden wordt. Alle groepen acht van de basisscholen uit Bunschoten en Enkhuizen doen mee.

Voorts is er vanaf 10 mei een speciale tentoonstelling te zien in het geheel vernieuwde museum van Spakenburg. Er is daar een vaste tentoonstelling over de Grebbelinie, er zijn ooggetuigenverslagen van geëvacueerden te zien en een tijdelijke tentoonstelling over de Grebbelinie en de evacuatie.

Meer informatie vindt u op www.museumspakenburg.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht