Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Om nooit te vergeten...

Door Susanne Veenendaal, SVGV, vrijdag 06 november 2009 15:38
Categorie: Projecten

De strijd om de Grebbelinie wordt vaak in één adem genoemd met de gevechten om de Grebbeberg in Rhenen. Maar de Grebbelinie is meer dan dat. Het is onder andere de enige waterlinie waar in de Tweede Wereldoorlog op meerdere plekken is gevochten.
De bekende historicus Jan Blokker sr. en zijn zoon Jan jr. zetten, 65 jaar na dato, de indrukwekkende verhalen van overlevenden op papier. Dit project met de toepasselijke naam Oral History, zorgt ervoor dat de verhalen van de ooggetuigen niet in de vergetelheid verdwijnen.

Astrid Porsius en Jan Blokker

De ‘ogen' van de Grebbelinie hebben al heel wat gezien. In 1745 werd er begonnen met de aanleg van de linie om Holland te beschermen tegen een inval van vijanden. Vervolgens lag de linie de gehele 19e eeuw ‘werkeloos' in het landschap. Tot de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Toen kon de linie de veiligheid en bescherming van de mensen niet meer garanderen. In de meidagen van 1940 zijn er daardoor bijna 96.000 mensen uit de Gelderse Vallei van huis en haard verdreven.

Nu of nooit
Over deze kant van de geschiedenis hoor en lees je weinig. Om die reden hebben de provincie Utrecht en Projectbureau SVGV Jan Blokker en zijn zoon Jan gevraagd om de verhalen rond de Grebbelinie te bundelen. "Het is nu of nooit", aldus Jan Blokker jr. "De oudste man die we hebben gesproken is al 96 jaar. Als we te lang wachten, gaan de verhalen mee in het graf. En wij zijn juist op zoek naar die verhalen die vertellen hoe het is om als gewoon mens ineens met een oorlogssituatie te maken krijgt."

Niet alleen wordt een vraag, als: Wat hebben de gebeurtenissen betekend voor de mensen die rondom de linie woonden?', in het boek beantwoord. Het project moet ook antwoord geven op de vraag: Wat heeft de Grebbelinie betekend voor Nederland? Het project Oral History is een erkenning en herkenning van de ooggetuigen als oorlogsslachtoffers.

Eind maart te lezen
Jan is al druk bezig met het interviewen van de overlevenden. Deze gesprekken worden ook op beeld en geluid opgenomen. Zo kunnen ze later gebruikt worden voor andere doeleinden, denk aan documentaires. De ooggetuigenverhalen worden gebundeld in een boek dat eind maart in de winkels moet liggen.


Terug naar het nieuwsoverzicht