Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Lezing in Museum Klein veenloo

Door Tekst Martin Brink, Foto Bert Rietberg, dinsdag 06 oktober 2009 11:57
Categorie: Geschiedenis

VEENENDAAL – In Museum Het Kleine Veenloo aan de Markt 10 te Veenendaal werd op donderdag 22 oktober een lezing gegeven door Paul De Ley uit Amsterdam. Hij gaf uitleg over zijn vader Martinus De Ley, zoon van een Belg die na de val van Antwerpen naar Nederland vluchtte.

Buursteeg Kazemat

Kazemat uit 1939-1940 in het Fort aan de Buursteeg.

Martinus bleef in Nederland en nam begin jaren dertig zelfs de Nederlandse nationaliteit aan waardoor hij dienstplichtig werd. In 1930 was hij gemobiliseerd bij het 10e Regiment Infanterie in de Grebbestelling. Hij kwam terecht in het fort aan de Buursteeg en diende er onder meer met sergeant Henri van Hoof die bekend zou worden van zijn boek Z66. In mei 1940 maakte hij de verwikkelingen in Veenendaal mee.
Zoon Paul De Ley uit Amsterdam schreef vorig jaar onder de titel ‘Holland-België' een boek over het avontuurlijke leven van zijn vader. Veenendaal komt daar ook in voor. Zijn lezing wordt een tweegesprek tussen zijn zuster en hem. Het boek was op deze avond in het museum te koop.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er in het museum weer een lezing plaatsvond. Het bestuur wil hiermee doorgaan. Binnenkort zijn er daarom meerdere bijeenkomsten te verwachten. Overigens vond deze lezing plaats in het kader van de expositie over de mobilisatie die tot 24 oktober in het museum te zien was.


Terug naar het nieuwsoverzicht