Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Sophie Elpers vertelt over Erfgoed van het Verlies

Door Han Gerlings, vrijdag 15 mei 2009 10:43
Categorie: Recreatie

Zondag 17 mei vertelt Sophie Elpers, wetenschappelijk medewerker van het Meertens Instituut te Amsterdam op de fietsboot Eemlijn over ‘Erfgoed van het verlies'. Toen de Duitsers in 1940 oprukten om Nederland te bezetten, vernielde het Nederlandse leger huizen en boerderijen die het schootsveld vanaf de Grebbelinie belemmerden.

Wederopbouwboerderij

Wederopbouwboerderij ten noorden van Amersfoort. De tegel met leeuw is nog net zichtbaar achter de heg.

Ook in Amersfoort en Baarn zijn woningen vernield om de vijand geen ‘dekkingsmogelijkheden' te laten. Later -soms veel later- zijn deze woningen, vooral boerderijen, herbouwd. Dergelijke panden hebben een steen in de gevel met een klimmende leeuw er op. We spreken dan van ‘wederopbouwboerderijen'. Sophie Elpers heeft elders langs de Grebbelinie onderzoek gedaan naar deze wederopbouwboerderijen. Zij vertelde zondag op de fietsboot, tussen Amersfoort en Baarn, over de ervaringen van de bewoners van deze voor het goede doel vernielde woningen en van de problemen die ontstonden bij het herstel. Stichting Eemlijn had per brief de bewoners van deze wederopbouwpanden uitgenodigd om deze vaart van de fietsboot mee te varen en met Sophie Elpers in gesprek te gaan. Diverse bewoners van wederopbouwboerderijen maakten ondanks het matige weer gebruik van deze uitnodiging om het omringende landschap eens van het zonnedek van de fietsboot te beleven.

Fietsboot Eemlijn heeft een nieuwe taak op zich genomen: Infopunt over de Grebbelinie, die van Rhenen naar Spakenburg liep. Op de fietsboot is een mooie gratis folder van de Grebbelinie verkrijgbaar en ook de Cultuurhistorische gids De Grebbelinie is daar te koop (€ 14,95).


Terug naar het nieuwsoverzicht