Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Versperringen in de Grebbelinie gevonden

Door Bert Rietberg, zaterdag 13 december 2008 15:55
Categorie: Vestingwerk

Het is bijna winter, de bodem is kaal, het blad is weggewaaid. Voor de Stichting Grebbelinie betekent dit dat het speuren naar verloren gewaande elementen in de linie weer kan beginnen. Gerard Muller boekte deze week de eerste veelbelovende resultaten!

Versperringen Emminkhuizerlaan

Op geringe afstand van de Linie van Juffrouwwijk ontdekte medewerker Gerard Muller een tweetal putringversperringen, op enkele meters van de (al bekende) aspergeversperring. Op de foto is de rand van het betonblok van de aspergeversperring links te zien. De weg is er na de oorlog grotendeels overheen geasfalteerd. Rechts daarvan zijn twee cilindervormige betonblokken te zien. Deze vormden de semipermanente versperringen, die vaak in combinatie met de permanente aspergeversperring werden gebruikt. De laatste kon na het sluiten niet meer geopend worden, terwijl de putringversperring (met de nodige moeite) nog verplaatst kon worden. Daarom kon deze versperring prima dienst doen tijdens de mobilisatietijd, toen er nog verkeer moest worden doorgelaten. Tijdens de meidagen in 1940 werd de aspergeversperring gesloten en vormde de putringversperring een 'extraatje'.

VersperringenMei40Deze versperringen bestonden uit een betonnen putring, die tot versperring kon worden omgevormd door er beton in te gieten. Doorgaans werd er per versperring ook nog een T-vormige ijzeren staaf in geplaatst. Na het vastellen van de positie, werden de grasplaggen weer netjes teruggestreken.

Op de foto rechts proberen Duitse soldaten om de baricades op te ruimen tijdens de meidagen in 1940. Versperring KlompersteegDe foto is in het noorden van Nederland genomen, waar ook veel van dergelijke barricades werden geplaatst. Verschil met de versperringen in de Grebbelinie was, dat de aanvaller hier alleen met de factor tijd moest afrekenen omdat de versperringploegen al naar het westen getrokken waren, terwijl de versperringen in de Grebbelinie onder het vuur van de verdedigers lagen. Op de foto is rechts een aantal putringversperringen te zien met de genoemde ijzeren staven. De Duitse soldaten pogen de ijzeren staven uit de aspergeversperring te trekken. Dit lukte doorgaans niet, omdat de staven bij het plaatsen in het betonblok waren verankerd door een staalkabeltje door te knippen, waardoor twee weerhaken uitklapten achter een rand in de koker. de balken konden vervolgens alleen nog worden verwijderd met snijbranders, hetgeen bij de gevonden exemplaren ook gebeurd is.

Het bleef niet bij deze vondsten. Enkele dagen later ontdekte G. Muller het betonblok van de aspergeversperring op de Klompersteeg. De versperring lag op een logische plek, in het verlengde van de antitankgracht, waarvan nog altijd een stuk resteert bij het Fort aan de Buursteeg. Op de foto links is de grijze betonrand zichtbaar. Op de zelfde foto zien we nog net het water linksboven glinsteren van de antitankgracht. Tenslotte trof hij nog een restant van de aspergeversperring langs het spoor Ede-Arnhem bij de Kade ten oosten van Veenendaal, in het gebied van de voormalige voorposten van de Valleistelling.

Meer informatie over versperringen...

Zie ook artikel 30 december 2008 in de digitale Weekkrant.


Terug naar het nieuwsoverzicht