Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Gerestaureerde tankkering Grebbelinie terug op z’n plek

Door Communicatie gemeente Leusden,(Red: Bert Rietberg), zondag 04 juli 2021 08:47
Categorie: Stichting Grebbelinie

Op dinsdag 6 juli is de gerestaureerde tankkering aan de Engweg op landgoed De Horst in Stoutenburg na restauratie herplaatst. De blokken zijn gevonden in een oude schuur in Achterveld en kwamen tevoorschijn toen deze werd gesloopt. De tankkering bestaat uit zes betonnen blokken met spoorstaven die mei 1940 op de Engweg stonden als onderdeel van de Grebbelinie. De blokken zijn fraai en vakkundig gerestaureerd en dragen bij aan de zichtbaarheid van de Grebbelinie in en om Leusden.

 

De 'railversperringen', kort na de plaatsing aan de Engweg in Stoutenburg/Leusden. Onderzoek gaf aan dat er in 1940 dergelijke versperringen lagen aan de Engweg. Waarschijnlijk waren dat er toen slechts twee en lagen de andere vier op de bredere Hessenweg (destijds Barneveldseweg) Nu duiden ze gezamenlijk als monumentale elementen op de weerstand van het Nederlandse leger in 1940.  

De 6 betonblokken werden na de oorlog in een schuur verwerkt als stevig constructiemateriaal. Inmiddels is de schuur gesloopt en zijn de versperringsblokken weer voorzien van natuurgetrouwe stalen profielen die zo een goed beeld geven van de wijze waarop het Nederlandse leger tanks en pantserwagens wilde stuiten in de meidagen van 1940.   

De 2000 kilo zware blokken werden in 1940 in de Grebbelinie geplaatst als blokkade tegen vijandelijke tanks en pantserwagens. De versperringen werden gepositioneerd op hoger gelegen plekken die niet onder water konden worden gezet. Om de vijand te hinderen werd op die plekken een ‘vechtwagenhindernis’ geplaatst. Tijdens de terugtocht van het Nederlandse leger stuitten de verdedigers van het gebied bij Stoutenburg op deze versperring, die dan ook in enkele verslagen wordt genoemd.
Later ging men ze ‘tankversperring of -kering noemen. Door deze tankkering werd het onmogelijk voor vijandelijke eenheden om zich met voertuigen door de linie te verplaatsen. Met deze restauratie wordt weer een prachtig onderdeel van de militaire cultuurhistorie zichtbaar van de Grebbelinie in Leusden. 

De zes blokken werden dinsdag 6 juli 2021 geplaatst aan de Engweg. RTV Utrecht deed er verslag van.

Wilt u meer weten van de Grebbelinie en/of bijdragen aan dit militaire landschap? Dat kan door donateur te worden van de Stichting Grebbelinie. Vul daarvoor het formulier in via deze link. Donateurs krijgen het blad 'Grebbelinie in beeld' driemaal per jaar toegestuurd. In het laatste nummer staat een uitgebreid verslag van bovengenoemde versperring. U kan het blad ook los bestellen.


Terug naar het nieuwsoverzicht