Er zijn geen evenementen gevonden
  • Raad van State informeert naar status Grebbelinie
    zaterdag 2 augustus 1794
    Lees verder >>

Helden van de Grebbelinie in het Grebbelinie Bezoekerscentrum

Door Tekst: Jan van Hal, redactie Bert Rietberg, dinsdag 16 juni 2020 08:33
Categorie: Vestingwerk

Het Grebbelinie bezoekerscentrum heeft haar expositie opnieuw ingericht en schenkt nu aandacht aan bijzondere militairen die het ultieme offer brachten voor onze Vrijheid. Vanzelfsprekend ligt het accent daarbij op de gebeurtenissen rond de Duitse inval in 1940. Maar ook tijdens de bezettings jaren tot aan de bevrijding in 1945 bleef het vaak onrustig in en op de Grebbelinie. Diverse keren was er sprake van incidenten, veroorzaakt door verzetshandelingen, terwijl rond de bevrijdingsperiode nog vele (buitenlandse) militairen sneuvelden bij het “schoonvegen” van de Grebbelinie.

 

In de expositie is aan de hand van vitrinestukken en panelen ook aandacht voor geallieerde militairen die bij de bevrijding sneuvelden.

De nieuwe Wisselexpositie laat aan de hand van een aantal indringende persoonlijke voorbeelden zien hoe en waar deze “Helden van de Grebbelinie” operationeel waren en - of het nu op de Grebbeberg of elders in de linie was of vliegend erboven - dat hun moed en opofferingsgezindheid waardering verdiend. Zo word aan de hand van foto’s en gebruiksvoorwerpen de geschiedenis van deze “Helden” tot leven gebracht.
Te zien valt o.a. hoe Kapitein Moquette en zijn manschappen in de voorposten van de Grebbelinie bij de Groeperkade in hun stelling “het werk aan de Engelaar” bij de Lunterse beek dapper stand hield tegen een Duitse overmacht en hoe kapitein Dick Sluis bij Prattenburg te maken kreeg met oprukkende SS-ers. Aandacht is er ook voor de Grebbeberg waar o.a. Majoor Landzaat met zijn soldaten vochten tot ze de laatste kogel verschoten hadden terwijl vlakbij hen, hoog in de lucht boven Wageningen, Sergeant-Vlieger van Liempd in zijn verouderde Fokker C.V-D het moest opnemen tegen een overmacht aan Duitse toestellen. De expositie schenkt verder ook aandacht aan omgekomen bevrijders zoals bijvoorbeeld de Britse Luitenants Rowe & Robertson die het leven lieten in Renswoude.

Een vitrine is ingericht ter nagedachtenis aan reserve-kapitein Dirk Sluis, die sneuvelde bij zijn opdracht om de aftocht van de Nederlandse troepen bij Veenendaal te dekken. 

Nu we 75 jaar Vrijheid herdenken verdienen deze en andere “Helden van de Grebbelinie” uw belangstelling. De tentoonstelling is dagelijks (uitgezonderd Maandag) te bezichtigen. Openingstijden zijn dinsdag: 10.00-17.00 uur, woensdag 13.30-17.00 uur, donderdag/vrijdag: 10.00-17.00 uur en zaterdag/zondag 12.30-17.00 uur. U bent van harte welkom in het Grebbelinie Bezoekers Centrum aan de Buursteeg 2 te Renswoude.

Reserveren

Het centrum moet bezoekers vragen om vooraf te reserveren. Dat kan door het invullen van het contactformulier, het sturen van een mail naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl of een telefoontje tijdens openingsuren (085-0410110). Natuurlijk kan dit bij wijze van spreken vanaf het terras van de Grebbelounge, maar dan kan het zijn dat de bezoeker een kwartiertje moet wachten. Het centrum werkt namelijk met tijdsloten, waardoor iedere bezoeker in alle rust en ruimte de expositie kan bekijken. Het gemiddelde bezoek aan de expositie duurt 45 minuten en kan gecombineerd worden met een bezoek aan terras en museumwinkel en een wandeling van circa 2,5 km over het fort aan de Buursteeg. 


Terug naar het nieuwsoverzicht