Er zijn geen evenementen gevonden
  • Oplevering van kazematten in verlengde Grebbelinie
    zaterdag 2 december 1939
    Lees verder >>

Organisaties delen herdenkingsplannen tijdens sfeervol platform

Door Bert Rietberg, vrijdag 06 december 2019 09:42
Categorie: Platform Grebbelinie

Op vrijdag 29 november kwamen meer dan 20 organisaties bij elkaar in Woudenberg om plannen en ideeën uit te wisselen tijdens het Grebbelinie Platform. Vertegenwoordigers van gemeenten, historische verenigingen, beheerders, ondernemers en andere belangstellenden zorgden voor een levendige middag vol nieuws over activiteiten in 2020.

Ook deze bijeenkomst sloten zich nieuwe organisaties aan, zoals AMARCH uit Hoevelaken. (foto: Cor Keuning, Stichting Grebbelinie)

Plaatsen van handeling waren deze zonnige middag Hoeve de Beek, het Educatief Centrum Grebbelinie en de liniedijk. Waar voorheen de koeien stonden, zaten nu deelnemers uit Bunschoten-Spakenburg, Hoevelaken, Amersfoort, Leusden, Woudenberg, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal, Ede, Rhenen, Wageningen en de Neder-Betuwe. Samen willen ze van 2020 een onvergetelijk jaar maken.

Zo vertelde Fred Vos van de Stichting Grebbelinie in het vizier over de wisselexpositie die volgend jaar wordt ingericht, Theo Guiking van Museum De Casteelse Poort onthulde de plannen rond een rit met militaire wagens van Wageningen naar de Grebbeberg, waarbij ze de Operatie Faust willen herdenken. Tijdens deze tocht werd in 1945 voedsel vervoerd naar het westen van Nederland. Ook in de Neder-Betuwe wil men de verlengde Grebbelinie meer aandacht geven. Er bestaat inmiddels een inspiratieboek onder de titel 'De Schatkist van de Neder-Betuwe', zo meldde Henk Brienissen van Camping de Linie.

Laurens Vogelenzang nam de zaal mee in de gedachte om langs de linie een lint van bloemen te realiseren, die het Rijksmonument als plaats van herinnering rond vrede en vrijheid kon omlijsten en tevens een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verscheidenheid aan plant- en diersoorten op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Deze bloemenlinie kon op veel bijval rekenen bij de aanwezigen, mede omdat het de diverse linielandschappen met elkaar verbindt en een waardevolle rol kan spelen in het schootsveld van de Grebbelinie.

Tijdens het bezoek aan de liniedijk werd de loopgraaf aangedaan die al jaren door de Stichting Grebbelinie in het vizier wordt beheerd in samenwerking met Staatsbosbeheer. (foto: Cor Keuning,Stichting Grebbelinie)

Lea van Son kon vanuit Rhenen en de Stichting Slag om de Grebbeberg een indrukwekkend programma aankondigen, dat binnen afzienbare tijd op flyers en websites te zien zal zijn. De wens werd uitgesproken om het totaalprogramma van alle deelnemers in de linie te vermelden op grebbelinie.nl. Na een filmpje over de mobilisatie in Leusden deed voorzitter Polak van de Historische Kring Leusden een oproep om foto's en andere herinneringen te delen, waarmee een speciale editie van het historisch tijdschrift Leusden Toen gemaakt zal worden. Patrick Burgers van de Amateur archeologie- en historieclub Hoevelaken (AMARCH) besloot de sessies op de 'munitiekist' met uitleg over de doelstellingen van deze nieuwe loot van de Grebbelinie, waarin o.a. de Pantherstellung een rol speelt. 

Het gehele gezelschap besloot de middag met een bezoek aan het Educatief centrum en de liniedijk.

Hierbij vroeg Nico de Haan aandacht voor de ontwikkelingen in het schootsveld van de Grebbelinie, pal tegenover het Educatief Centrum en de loopgraaf. Er bestaan plannen om hier een uitgebreid bedrijventerrein aan te leggen met een enorme loods (500 meter lang en 100 meter breed) van het bedrijf Modiform. Ondanks protesten van diverse partijen, bewoners van Scherpenzeel en de 'Stichting Houdt Scherpenzeel groen en gezond' zijn deze plannen niet van tafel.

Zo vormt het volgens De Haan een bedreiging van de groene en cultuurhistorische omgeving van Scherpenzeel en de Grebbelinie. De historische relatie die bestaat tussen linie en dorp wordt -als de plannen doorgaan- vrijwel geheel aan het oog onttrokken.

Scherpenzeel werd in de oorlog zwaar getroffen tijdens de gevechten om de Grebbelinie en ter hoogte van deze plaats werd een grote Duitse aanval afgeslagen. De Stichting Grebbelinie in het vizier heeft zich ten doel gesteld om dit verhaal door te vertellen via het Educatief centrum en rondleidingen aan scholen. Jaarlijks bezoeken vele honderden leerlingen van basisscholen de locatie. Ook deze stichting maakt zich grote zorgen over de plannen rond het bedrijventerrein.

De middag werd afgesloten met een borrel én een nieuwe voorzitter, de burgemeester van Leusden; (Gerolf) Bouwmeester. Het stokje werd middels bloemen en woorden van Gerard van Santen (gebiedscoöperatie Ogen) overgedragen door burgemeester (Melis) van de Groep, die maar liefst 7 jaar een inspirerend voorbeeld was voor allen op het gebied van samenwerking en co-creatie in de linie.

    

De microfoon is overgedragen aan de nieuwe voorzitter van het Grebbelinie Platform, burgemeester Gerolf Bouwmeester. (foto: Cor Keuning, Stichting Grebbelinie)


Terug naar het nieuwsoverzicht