Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Nieuweweg-Noord krijgt nieuw gezicht met historisch karakter

Door Bert Rietberg, dinsdag 03 september 2019 11:38
Categorie: Projecten

Ter hoogte van het Fort aan de Buursteeg wordt nog hard gewerkt, maar de contouren van de Nieuweweg-Noord in Veenendaal worden zichtbaar. Over enkele weken gaat de fietstunnel open en is het gebied een prachtige recreatieve verbindingsroute rijker richting buitengebied en (Bezoekerscentrum) Grebbelinie.

De graafmachine verwijdert de metershoge oprit richting spoorwegovergang. Het huis op de achtergrond ligt aan de oude weg, die dienst deed als hoofdweg tot 1962. Op de voorgrond is een deel van een betonnen kazemat zichtbaar. (foto: Bert Rietberg)

In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd de (toen) provinciale weg ten noorden van Veenendaal rechtgetrokken ter hoogte van het Fort aan de Buursteeg en de Spoorwegovergang. Door in 1973 de oorspronkelijke spoorwegovergang iets op te schuiven verdween een bijna haakse bocht: automobilisten konden voortaan met hogere snelheid rijden. Voor het Fort aan de Buursteeg betekende dit dat een deel van de voorliggende gracht moest worden gedempt en dat de weg dichter op het fort kwam te liggen. De oude lus van de Nieuweweg-Noord bleef behouden voor bestemmingsverkeer en er werd een nieuwe spoorwegovergang gemaakt. Vanwege de oprit richting spoor raakten de hoogteverschillen tussen fort en schootsveld wat uit verhouding. Met het verdwijnen van de oprit richting spoor krijgt het fort weer een deel van zijn oude aanblik terug.

Binnen enkele weken zal de tunnel voor wandelaars en fietsers in gebruik worden genomen. De Nieuweweg-Noord is dan geheel opgeknapt, van nieuwe trottoirs voorzien en biedt een bijzonder fraaie route om het buitengebied van Veenendaal aan de noordzijde te verkennen. Met tal van monumenten en bijzondere panden is de Nieuweweg-Noord zelf al een bezoekje waard: de voormalige katholieke kerk, begraafplaats en school met onderwijzerswoning vormen een uniek straatje met een Veense en Renswoudse geschiedenis.

Met het verdwijnen van het doorgaande autoverkeer is de route veilig geworden en een breed aanbod van restaurants met terrassen zorgt voor een zeer interessante route voor recreanten, toeristen en het reguliere fietsverkeer tussen Renswoude en Veenendaal. 

Langs de Nieuweweg liggen vanaf de A12 diverse restanten van de Grebbelinie, waarvan het Fort aan de Buursteeg het meest in het oog springt. In 1940 was dit dan ook frontgebied met talloze loopgraven en betonnen kazematten. Het verhaal van deze linie wordt zoals bekend verteld in het Grebbelinie bezoekerscentrum. Automobilisten die het noordelijk deel van het fort en het bezoekerscentrum willen bezoeken moeten voortaan kiezen voor de autotunnel en de borden naar het fort volgen.

Kaartjes: de linkerkaart boven toont de situatie in 1961. De gracht voor het fort was toen nog aanwezig, maar werd sinds 1953 al niet meer met blauw ingekleurd. Zolang stond dit deel van de gracht al droog. De rechterkaart uit 1973 onder toont niet alleen het rechttrekken van de weg door de gracht (1962), maar ook de verplaatste spoorwegovergang.

De voormalige St. Willibrorduskerk is één van de vele historische locaties langs de Nieuweweg-Noord. (Foto: Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht