Er zijn geen evenementen gevonden

Grebbe-Valleitocht opnieuw succes door samenwerking

Door Bert Rietberg, zaterdag 13 juli 2019 16:12
Categorie: Recreatie

Op zaterdag 6 juli werd de zevende Grebbeliniewandeltocht verlopen. Onder de nieuwe naam Grebbe-Valleitocht schreven zich circa 700 deelnemers in. Ze beleefden een mooie wandeling onder prima weersomstandigheden. Dankzij de hulp van zowel vrijwilligers als omwonenden en ondernemers verliep de dag vrijwel volgens het (wandel)boekje.

Het Grebbelinie bezoekerscentrum in Renswoude fungeerde voor het tweede opeenvolgende jaar als startpunt. (foto: Bert Rietberg)

De honderden wandelaars legden respectievelijk 10, 15, 30 of 40 kilometer af en konden kiezen uit twee startpunten: de Grebbestee uit Achterberg of het Grebbelinie bezoekerscentrum in Renswoude. Door per editie verschillende startpunten of afstanden te kiezen kunnen de wandelaars jaarlijks een verschillende route lopen met unieke bezienswaardigheden, zoals het kasteelpark in Renswoude, de loopgraven bij Woudenberg of het Ereveld op de Grebbeberg. Veel wandelaars kwamen door het Fort aan de Buursteeg en Fort Daatselaar. Sluizen, kazematten, bunkers, dijken en tankversperringen zijn linie-ingrediënten die het merendeel van de deelnemers onderweg kon zien. 

Vooraf bestonden zorgen over de eikenprocessierups, de toegankelijkheid van het Grebbelinie bezoekerscentrum en het aantal parkeerplaatsen. De rups leverde gelukkig minder problemen op dan verwacht, de (tijdelijke) afzettingen naar het bezoekerscentrum werden eenvoudig gepasseerd en dankzij omwonenden werden extra parkeerplaatsen gegarandeerd.

De SRVV was evenals vorige jaren de hoofdorganisator, dit jaar ondersteund door de Gebiedscoöperatie O-gen. Opnieuw werd gebruik gemaakt van routes die in samenwerking met de Stichting Grebbelinie waren gemaakt. Stempelposten waren er o.a. bij camping de Kleine Weide, camping de Grebbelinie, het bezoekerscentrum en de Stichting Grebbelinie in het vizier. Bij de laatste kon iedere deelnemer een (gratis) kijkje nemen in het Educatief centrum. Bij de Kleine Weide voerde het pad langs een zorgboerderij. Staatsbosbeheer liet vlak voor de wandeldag de dijkjes maaien, zodat er vrijwel overal ongestoord gewandeld kon worden. Ook gemeenten en omwonenden ondersteunden de tocht, elk op zijn eigen manier. Daarmee is de wandeltocht een fraai voorbeeld van gebiedspromotie dat door vele handen gedragen wordt.

Wandelaars naderen het Fort aan de Buursteeg ter hoogte van de (volle) parkeerplaats. De organisatie voorzag in twee extra parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum.


Terug naar het nieuwsoverzicht