Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Ontsnappingsroute uit een kazemat

Door Bert Rietberg, donderdag 26 april 2018 18:06
Categorie: Vestingwerk

Kazematten zijn soms de laatste rustplaats voor kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen die bijvoorbeeld via een schietgat naar binnen komen, maar deze niet meer kunnen verlaten. Staatsbosbeheer heeft voor een kazemat in Renswoude een ontsnappingsroute gemaakt.

Buizen naast de kazemat duiden op de ontsnappingstunnel, die gemaakt wordt om kleine dieren een ontsnappingsmogelijkheid te bieden als ze in de kazemat zijn gevallen. (foto Cor Keuning) 

De kazemat in de Linie van Juffrouwwijk is van een uniek model met klimkoker. De kazemat was voorzien van een waterdichte vloer waardoor deze na enige regenbuien vol met water kwam te staan. Staatsbosbeheer heeft de kazemat recent leeg laten pompen en heeft met de opening voor dieren meteen voor een afwateringskanaaltje gezorgd. Fred Mijnten van Staatsbosbeheer liet via twitter weten dat de firma Blaauwendraat daarvoor 2 gaten moest boren door 60 centimeter gewapend beton. En dit vervolgens afwerkte met PVC-leiding van 125 mm. Hoewel dit bepaald geen eenvoudige klus was, zijn de werkzaamheden inmiddels afgerond.

De klimkoker van deze unieke kazemat is doorgaans afgesloten met een stalen plaat. Tijdens de werkzaamheden waren even de klimijzers te zien. (foto: Cor Keuning)


Terug naar het nieuwsoverzicht