Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Leerlingen Bunschoten herdenken bij oorlogsmonument in de Grebbelinie

Door Bert Rietberg, donderdag 26 april 2018 10:10
Categorie: Vestingwerk

Leerlingen van de Calvijnschool uit Bunschoten herdachten deze week met burgemeester Van de Groep de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde bij de tankversperring van de Grebbelinie op de Oostdijk. Vorig jaar werd bij deze versperring een informatiepaneel onthuld. De school heeft het monument geadopteerd en komt jaarlijks voor een herdenking naar de Oostdijk.

Leerlingen van de Calvijnschool met burgemeester Van de Groep op de foto bij het monument(foto's Arie ter Beek)

Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Aan de hand van dit monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. Ook in Bunschoten doen scholen mee aan dit project.

Het informatiepaneel op de Oostdijk maakt wandelaars en fietsers attent op de tankversperring bij Spakenburg. In het wegdek van het fietspad zijn de locaties op de kruin van de Oostdijk 'ingetekend'. Van de 7 betonnen blokken met spoorrails zijn er 5 bewaard gebleven. Dit type versperring is op meerdere plaatsen in de Grebbelinie gebruikt, maar de Oostdijk is de enige plaats in de Grebbelinie waar ze nog op de oorspronkelijke plaats liggen. In de mobilisatietijd werden rond de Oostdijk nog drie stellingen gebouwd om een vijandelijke opmars te stuiten. Ook elders in de gemeente lagen versperringen en werden loopgraven aangelegd. Met het geadopteerde monument op de Oostdijk blijft de herinnering aan deze periode levend en wordt de rol van Bunschoten-Spakenburg in de Grebbelinie zichtbaar gemaakt.

In Museum Spakenburg is meer informatie te vinden over de Grebbelinie in Spakenburg: zie www.museumspakenburg.nl 


Terug naar het nieuwsoverzicht