Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Sloop R703 afgerond

Door Bert Rietberg, zaterdag 22 maart 2008 15:59
Categorie: Vestingwerk

Het zal duizenden automobilisten opgevallen zijn dat er iets aan de hand is bij een viaduct tussen Veenendaal en Ede. Een bunker van het type R 703 voor pantserafweergeschut wordt gesloopt. Vanaf de week van 10 september is het werk in volle gang. De kazemat maakte deel uit van een reeks van stellingen in de Gelderse Vallei, die in opdracht van de bezetter waren aangelegd onder de naam 'Pantherstellung'.

Restant R 703 langs de A12

De Stichting Grebbelinie had Rijkswaterstaat bij aanvang van de werkzaamheden al gewezen op de aanwezigheid van het beton. Omwonenden bevestigden de gegevens en er werd voorzichtig onderzocht hoe het gevaarte er bij lag. Aanvankelijk was het niet zeker dat de bunker geruimd moest worden, maar nader onderzoek wees uit dat het gewapend beton de bouw van het viaduct letterlijk in de weg zou staan. De damwanden stuiten op de achterzijde van de R703. Verplaatsen van de bunker was geen optie, bovendien was ze al ernstig beschadigd bij de aanleg van het eerste (oude) viaduct. Bij deze gelegenheid werkte men het beton weg onder het talud van de snelweg en sloopte men de bovenzijde. De Stichting Grebbelinie heeft daarom geen bezwaar aangetekend tegen de sloop van het restant.

Op donderdag 13 september werd de zogenaamde 'mundunsgasgrube' geheel blootgelegd. Deze bak moest er destijds voor zorgen dat de rookwolk die vrijkwam bij een schot van het kanon werd afgevoerd. De wolk bleef zonder maatregelen bij rustig weer circa 20 seconden hangen voor het schietgat, zodat de schutter geen vrij zicht had op het doel. Zodoende kregen tanks de gelegenheid om terug te vuren op dergelijke bunkers die gecamoufleerd waren als 'veluws huisje'. In 1945 kwam het overigens niet zo ver; er verschenen geen geallieerde tanks langs de rand van de inundatie die liep van 'Kruiponder' tot Veenendaal. Vrijdag was de bak voor de kazemat geheel gesloopt. In grote brokken werden de resten in containers getild. Tevens startte men de afbraak van de zijmuren, maar dit was duidelijk beton van een andere orde. Stukje bij beetje verliest de wapening van de Duitse bunker terrein tegen de sloopmachines. Op de restanten van de bunker bij het Pakhuis was hier en daar nog camouflageverf te zien. Natuurlijk is het jammer dat dit bijzondere stukje geschiedenis verdwijnt, maar er is nog hoop op een tweede restant. Deze '703' komt vermoedelijk boven de grond als het oude viaduct wordt afgebroken. De bunker ligt waarschijnlijk niet in de weg en het zou mooi zijn als het bewaard blijft in een omgeving die in hoog tempo haar karakteristieke eigenschappen verliest. In de laatste dagen van september was de sloop van het oostelijke exemplaar vrijwel afgerond.


Terug naar het nieuwsoverzicht