Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Beeldenroute De Grebbelinie rond Renswoude

Door Jacqueline Vredenbregt, vrijdag 12 mei 2017 17:08
Categorie: Vestingwerk

Kunstenaarscollectief 14Karaats organiseert van 13 mei t/m 1 oktober 2017 een tijdelijke Beeldenroute in het Grebbeliniegebied rond Renswoude. Speciaal voor dit gebied maken 16 kunstenaars een kunstwerk langs een uitgezette fiets- of wandelroute van 15 kilometer lengte. Deze tijdelijke kunstwerken zijn geïnspireerd op het bijzondere landschap van het verdedigingsgebied De Grebbelinie met zijn rijke cultuurhistorie. Burgemeester van Renswoude, mevrouw Doornenbal-van der Vlist, opent deze beeldenroute op 13 mei 2017 om 11.00 uur op het Fort aan de Buursteeg te Renswoude.

Een van de intrigerende kunstwerken van 14Karaats is zichtbaar op de wallen bij het Fort aan de Buursteeg. Het hier getoonde werk heet 'Geoglief' en is gemaakt door Jan Hiensch. Met dit werk benadrukt de kunstenaar de Grebbelinie als 'plaats delict'. (foto: B. Rietberg)

Stichting 14Karaats wil de aandacht vestigen op dit fraaie landschap, door bezoekers - via de kunstwerken- met andere ogen naar dit landschap te laten kijken. Om het intensiever te beleven. De kunstenaars komen allen uit de regio: Roeland van de Wall Repelaer (Amersfoort), Biek van Galen, Joyce Willemse, Suzanne Visscher & Pieter van Slooten, Derk Postma (Veenendaal), Ellen Bouter (Bennekom), Wim Koops(Ede), Karin van Veldhuisen (Renswoude), Jan Hiensch (Voorthuizen), Jaap Blonk (Arnhem), Jan van IJzendoorn, Ton Kroes, Wietske Schoenmaker, Frans Klerkx (Oosterbeek), Hadewych Roelofsen(Renkum).

Karakteristiek gebied
Water heeft een belangrijke rol gespeeld in onze landshistorie en in dit gebied in het bijzonder. De inundaties of onderwaterzettingen in de strijd tegen de Spanjaarden, Fransen en Duitsers drukten een stempel op dit waardevolle landschap. Het herstelde Fort aan de Buursteeg, Werk aan de Daatselaar, Werk aan de Engelaar, stellingen en schansen, verlaten bunkers of kazematten, kasteel Renswoude met het Grand Canal maken onderdeel uit van vele historische gebeurtenissen en verhalen. De Grebbelinie is ook landschappelijk en ecologisch interessant. Recentelijk zijn er de natuurontwikkelingsprojecten van Staatsbosbeheer en het Waterschap uitgevoerd. Voor de beeldenroute en opening zijn vergunningen verleend door de gemeente Renswoude, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Utrechts Landschap en Landgoed Scherpenzeel en diverse boeren uit de omgeving.

Routefolder
De kunstwerken zijn te bezichtigen aan de hand van een gratis routefolder met fiets- en wandelkaart, beschrijvingen van de kunstwerken en het gebied. De route, die ook in delen te volgen is, voert grotendeels over kleine dijkjes en wegen, forten en verdedigingswerken. De routefolder is vanaf 10 mei 2017 verkrijgbaar bij:
- de startplaatsen bij Renswoude: Fort aan de Buursteeg, Camping De Grebbelinie,
  restaurant De Dennen.
- VVV-kantoren en boekhandels in de regio.
- Momo theaterwerkplaats, Ederveen.
Openingstijden: 13 mei – 1 oktober 2017, tussen zonsopgang en zonsondergang

Locatietheater en expositie Making Of
de beeldenroute wordt gecompleteerd door locatietheatervoorstellingen tijdens een aantal weekenden, op twee verschillende verdedigingswerken. De expositie Making Of laat het intensieve proces van de voorbereidingen en kunstwerken zien. Deze expositie is te bezoeken bi Momo theaterwerkplaats in Ederveen vanaf 13 mei.

Meer gedetailleerde informatie: www.14karaats.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht