Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Schaduw uit het verleden herrijst in zwarte stalen balken

Door Gemeente Leusden, redactie: Bert Rietberg, woensdag 01 maart 2017 17:55
Categorie: Projecten

Sinds twee weken is de aannemer druk bezig om stalen profielen te plaatsen aan de Plesmanstraat en het Flankement. De profielen markeren de plek waar ooit de Grebbeliniedijk liep in bedrijven terrein de Horst en woonwijk het vliet.

Op de plaats van de voormalige liniedijk houdt dit kunstwerk de herinnering aan de Grebbelinie voortaan levend. (foto: gemeente Leusden)

Wie goed kijkt ziet de vorm van de liniedijk die vanaf 1745 de vijand moest tegenhouden. Aan deze liniegeschiedenis kwam in de jaren '70 een einde, toen de Liniedijk in het noorden van Leusden werd afgegraven om kantoren bouwen. Het ontwerp is gekozen in samenwerking met bewoners, die konden kiezen uit diverse varianten. Met deze moderne kunst is in Leusden weer een stuk cultuur historie zichtbaar geworden en werken de stalen balken als een 'schaduw uit het verleden'.

De kunstwerken zijn onderdeel van één van de laatse projecten van het provinciaal programma "Grebbelinie boven water". Aan dit programma hebben tal van partijen meegewerkt, waaronder gemeenten, Staatsbosbeheer, het Waterschap Vallei en Eem en talloze verenigingen, stichtingen en particulieren waaronder ondernemers.

Eén van de vele kunstwerken die in Leusden zijn aangelegd om de Grebbelinie beter zichtbaar te maken. De foto toont de coupure langs de Havezathelaan. (foto: Bert Rietberg)

Tijdens een platform op 31 maart worden een groot deel van de projecten in de gemeente Leusden aangedaan. De platforms worden bezocht door ondernemers, vrijwilligers, omwonenden, bestuurders en beheerders. Iedereen die op enige wijze zijn steentje wil bijdragen aan het behoud van de Grebbelinie of initiatieven wil bespreken is van harte welkom op 31 maart:. U kunt zich aanmelden door een mail aan secretariaat@o-gen.nl 

Voor meer informatie of aanmelden: www.grebbelinie.nl/page/platformgrebbelinie 


Terug naar het nieuwsoverzicht