Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Stukje liniehistorie Leusden boven de grond

Door Gemeente Leusden Redactie Bert Rietberg, dinsdag 04 oktober 2016 10:12
Categorie: Projecten

Vrijdag 30 september is de speelkazemat in woonwijk 't Vliet in Leusden geopend. Wijkbewoners en andere belangstellenden waren aanwezig bij de presentatie van de eerste kazemat in Nederland die is uitgerust met een glijbaan. Deze werd kort na de toespraak van wethouder Jan Overweg door de kinderen in gebruik genomen.

Wethouder Jan Overweg opende afgelopen vrijdag de nieuwe speelkazemat met kinderen uit de buurt.

De kazemat is gerestaureerd als onderdeel van het programma Grebbelinie Boven Water. Eerder zijn in Leusden voor dit project de Asschatterkeerkade hersteld, coupures aangelegd en de museumbunker gerealiseerd. De Grebbeliniedijk loopt op tamelijk onopvallende wijze verder door Leusden langs de rondweg en woonwijk 't Vliet. Tijdens de aanleg van de wijk werd de dijk op diverse plaatsen doorsneden. Deze zogenaamde coupures werden met schanskorven zichtbaar gemaakt. Het bescheiden dijkje dat resteerde eindigt tegenwoordig bij 'het Rondeel'. Daar werd een kazemat uit 1940 onder de grond geschoven, omdat de kazemat te stevig was om te slopen.

De kazemat is recent weer uitgegraven, bleek nog mooi intact en werd afgelopen weken ingericht als speelplaats. De kinderen uit de buurt kunnen voortaan met een glijbaan van het dak van de kazemat. De kazemat is voorzien van replica schietgatluiken en een deur, die de betonnen ruimte afsluit. Op bijzondere dagen en met rondleidingen kan de deur open worden gemakt voor het publiek.

In de meidagen van 1940 is er in de kazemat alleen gewacht op de vijand. Na doorbraak van de Grebbelinie bij Rhenen op 13 mei trok het Nederlandse leger zich terug voor het bij Leusden-noord tot gevechten kwam. En nu, na 76 jaar, krijgt het bouwwerk een nieuwe bestemming. Zo komt Leusdense cultuurhistorie letterlijk weer boven de grond.

De Grebbelinie wordt in Leusden ontdekt door een nieuwe generatie verkenners. (foto: Geo van Geffen)


Terug naar het nieuwsoverzicht