Er zijn geen evenementen gevonden

Kazemat keert terug als speelvoorziening

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, woensdag 07 september 2016 09:10
Categorie: Projecten

De Grebbelinie in Leusden verdween in de jaren '90 van de vorige eeuw gedeeltelijk van de kaart. De liniedijk verrommelde, er kwam een bedrijventerrein en vanaf 1997 startte de bouw van woonwijk 't Vliet. Delen van de dijk werden afgegraven en kazematten moesten het veld ruimen. In de afgelopen 10 jaar is de Grebbelinie stukje bij beetje teruggekeerd en leerden de nieuwe bewoners van Leusden de dijk kennen en waarderen. De Asschatterkeerkade ligt er weer prachtig bij, er zijn zandzakcoupures gebouwd om de dijk te accentueren en er is een fraaie museumbunker gerealiseerd. In de komende maanden volgen nog een aantal deelprojecten die met name de verdwenen linie in Leusden Noord weer zichtbaar moeten maken.

De 'verdwenen' kazemat in woonwijk 't Vliet is weer zichtbaar gemaakt en krijgt een functie als speelplaats. (foto: Geo van Geffen)

De kazemat in 't Vliet is van het type 'Stekelvarken'. Die wonderlijke naam ontleent het aan de stalen uitsteeksels, die bedoeld waren om camouflagemateriaal aan te bevestigen. Deze 'maskeringshaken' werden bij veel kazematten al na de oorlog weggeslepen of kromgebogen, om ongelukken met spelende kinderen te voorkomen. Aan de foto van 1998 (onder) is al te zien dat verreweg de meeste stekels verdwenen waren. Na het opleveren van de woonwijk verdween de kazemat voor 18 jaar onder de grond. Nu het een speelplaats wordt is het niet ondenkbaar dat de kazemat ook zijn laatste stekels zal verliezen.

Op de kazemat komt een hekje om te voorkomen dat kinderen van de kazemat vallen en een glijbaantje zorgt voor het grootst denkbare contrast met de situatie in mei 1940, toen Nederlandse militairen in de zelfde kazemat angstig én vastberaden wachtten op de komst van het Duitse leger. Waar in 1939 loopgraven werden gegraven door de gemobiliseerde militairen, heeft nu de gemeente Leusden een aannemer gevonden die een stukje loopgraaf aan de kazemat heeft verbonden. Vanwege veiligheidsvoorschriften is deze wat breder dan de voorganger in de oorlog. Spelende kinderen rond een kazemat. Veel mooier kan een monument van oorlog en vrede niet zijn.

Naar verwachting wordt de speelkazemat eind september opgeleverd.

Meer informatie over het type S3a

De kazemat in 1998 tijdens de bouw van woningwijk 't Vliet. Een aantal huizen is al bewoond en de kazemat zou snel verdwijnen onder een laag zand. (foto: Anne Renze Visser+)


Terug naar het nieuwsoverzicht