Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Pokémon Go op het Fort aan de Buursteeg

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, woensdag 03 augustus 2016 16:51
Categorie: Recreatie

In Noord-Amerika, Japan, Nieuw-Zeeland, Hong Kong, Australië en Europa is inmiddels het spel Pokémon Go gelanceerd. Via een app wordt de echte wereld in contact gebracht met de virtuele, waarbij Pokemons (digitale beestjes) worden gevangen. Nog wat onwennig, maar met de hulp van mijn 15-jarige dochter gaan we op onderzoek uit in het Fort aan de Buursteeg. Hebben zich Pokémons in de Grebbelinie verschanst?

Op zoek naar Pokémons in het Fort aan de Buursteeg. Manouk ontdekt dat er een Pokéstop in de buurt is. (foto: Bert Rietberg)

Vanwege het massale gebruik van het populaire spel liggen de servers soms plat en ook onze app start na enig aandringen en wat geduld op. Maar daarna duurt het niet lang of we kunnen de speurtocht vanaf de parkeerplaats voorbij het spoor aan de Nieuweweg-Noord beginnen. De app maakt gebruik van gps-gegevens en er verschijnen dan ook twee blauwe vierkantjes op de kaart. ( Pokéstops waar Poké ballen kunnen opgehaald die nodig zijn om de beestjes te vangen.) Zowel het noorden (bij een infopaneel) als het zuiden(een 'bunker' ofwel kazemat) van het fort blijkt voorzien van zo'n spot.

Na een waarschuwing op het scherm om risicovolle situaties te vermijden gaan we op pad. Op het grote binnenterrein wordt de eerste Pokémon gespot, maar deze weet te ontsnappen en wordt niet teruggevonden. Op het vochtige pad voor ons banen enkele levende diertjes zich een weg naar het water: een paar padden verschuilen zich in het gras en een kikker springt met een plons in de gracht. Volgens mijn dochter kunnen hier water Pokémons zitten en inderdaad vangt ze een blauwe Poliwag die 500 XP (ervaringspunten) oplevert. Een paar meerkoeten en wat wilde eenden dobberen onwetend langs de vestingwallen.

Het blijkt nog niet zo eenvoudig om de Pokemons te vangen, die eerst via de kaart en vervolgens met de camera gevonden kunnen worden. Hierbij zie je de Pokémon zitten in het terrein, alsof deze er werkelijk is. Met een bal wordt het beestje gevangen, waarna deze getraind kan worden en de speler na enige tijd niveaus (levels) kan opklimmen. Mijn dochter spot in een uurtje een Weedle, Pidget, Psyduck (een soort eend), Bellsprout en een algemene Rattata. Niet ver van het grote bastion aan de Slaperdijk en een zwart hek lijkt een wat meer zeldzame Mewto te zitten.

In het zuidelijk deel van het fort aan de Nieuweweg is dus ook een Pokéstop, maar er wordt geen enkele Pokémon gezien of gevangen. De gamers kunnen dus het beste in het noordelijk deel op zoek gaan. Zo krijgen de konijnen, de vele vogels en vlinders (vooral bruine zandoogjes en bonte zandoogjes) en het ree die we onderweg tegenkwamen in het zuidelijk deel de rust die ze verdienen in onze echte wereld.

Meer informatie over Pokémon. Reacties op dit artikel zijn welkom via info@grebbelinie.nl 


Terug naar het nieuwsoverzicht