Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Fietsbrug over de Eem

Door Bert Rietberg, foto Ted Smeding, maandag 23 juni 2008 12:41
Categorie: Recreatie

Het orkest is naar huis en de borrelglazen zijn opgeruimd, maar een maandje na de aanleg is het belangrijkste nog aanwezig; de fietsbrug die Soest en Amersfoort met elkaar verbindt. Daarmee komt de Grebbelinie voor Soest ook een stuk dichterbij.

Fietsbrug over de Eem tijdens de opening

Op 26 april 2008 werd de fietsbrug feestelijk geopend met muziek, hapjes en drankjes. Op de brug ontmoetten wethouders van Amersfoort en Soest elkaar om het belang van het werk te benadrukken. Zo druk als met de opening wordt het vermoedelijk nooit meer, maar men verwacht jaarlijks ongeveer 230.000 fietsers op de brug, waarvan 180.000 recreanten.

Het bouwwerk is in het middendeel beweegbaar en kan op afstand worden bediend door de sluiswachter van Eembrugge. Dit is alleen nodig voor schepen die niet onder de 3 meter hoge brug door kunnen varen. Aan weerszijden komen nieuwe fietspaden; aan de Soesterzijde richting Verlengde Hooiweg en aan de Amersfoortse zijde langs het gemaal 'De Malesluis'.

Met de opening komt de Grebbelinie voor de Soestenaren ook dichterbij. Soest en Baarn werden tijdens de meidagen in 1940 verdedigd door het 18e Regiment Infanterie. Tot gevechten kwam het hier niet. Het Regiment trok zich terug toen de Grebbeberg was gevallen op 13 mei 1940. Na de oorlog ontwikkelde de omgeving zich meer en meer als natuurgebied, waar duizenden recreanten in toenemende mate van kunnen profiteren.


Terug naar het nieuwsoverzicht