Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Terug op het nest bij Daatselaar

Door Bert Rietberg, zondag 22 juni 2008 09:54
Categorie: Natuurlijk

Daar waren ze weer. De bonte spechten die jaren op het Werk aan de Daatselaar woonden zijn weer terug. Of zijn ze nooit weggeweest?

Grote bonte spechten op Daatselaar

De werkzaamheden aan het Werk aan de Daatselaar brachten het fort in de eerste helft van 2008 weer onder profiel. Veel mensen verbaasden zich over de vormen die jaren verborgen waren gebleven. Toch maakte men zich enige zorgen over schade aan de groene kwaliteiten van het werk. Bij de restauratiewerkzaamheden waren tenslotte veel bomen gekapt. Hoe zou de natuur hier op reageren?

Terwijl het ingezaaide gras voorzichtig de kop op steekt en de bomen op en rond het fort fraai uitlopen, maakt het geluid van vogels al veel duidelijk. Alle mogelijke zangvogels, piepers en kwikstaarten laten van zich horen, terwijl een zeldzaam stel witoogeenden door de grachten zwemt. Natuurliefhebbers uit Renswoude misten alleen nog het stel grote bonte spechten dat zich al jaren ophield rond het fort. Op 21 juni werden de rood-wit-zwarte vogels gelukkig weer gezien en (een beetje onscherp) op de foto gezet. Een moment later vlogen ze over de gracht naar een bomengroepje in het werk. De grote bonte specht mag dan wel een bosvogel zijn, het dier laat zich niet door wat wandelaars afschrikken en komt ook voor in parkachtige landschappen. Daatselaar behoort momenteel tot de 10 gebieden in de grebbelinie waar de grootste variatie aan vogels is te vinden.


Terug naar het nieuwsoverzicht