Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Bijzonder avondconcert vormt slotakkoord herdenkingsperiode Slag om de Greb

Door Bert Rietberg, Gebiedscooperatie O-gen, woensdag 27 mei 2015 15:37
Categorie: Vestingwerk

Vrijdagavond 29 mei beleefden honderden bezoekers een bijzondere avond in de regen op de Grebbeberg. Aanleiding voor het bezoek was een avondconcert en de afsluiting van de herdenkingsperiode 75 jaar slag om de Grebbeberg. Koud, nat, maar vol waardering voor een goed georganiseerde avond ging men naar huis. En met het besef dat ook een verloren slag niet vergeten mag worden.

De slotavond speelde zich af rond de klokkentoren bij het Ereveld. (foto: Bert Rietberg)

Tijdens de meidagen van 1940 deden enkele duizenden Nederlandse militairen een vergeefse poging om het sterke en goed geoefende Duitse leger te stuiten op de Grebbeberg. Na drie dagen moest men het opgeven en kort daarop capituleerde Nederland. Op 15 mei begon de bezetting. In 2014-2015 was deze periode van mobilisatie en strijd 75 jaar geleden. Rhenen sloeg de handen ineen met plaatselijke en omringende organisaties om dit passend te gedenken. Lezingen, exposities, presentaties en rondleidingen werden gehouden onder regie van de Stichting 75 jaar Slag om de Grebbeberg. 

Hans Brons, voorzitter van de stichting schrijft hierover: "Het programma van 9 maanden is een eerbetoon aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan onze hedendaagse vrijheid." Tweehonderd anjers benadrukten deze uitspraak: de bezoekers plaatsen de bloemen in de Wall of Honour, waarmee erkenning en waardering wordt uitgedrukt aan Nederlandse veteranen.

Een belangrijk deel van de avond werd gevuld met bijdragen van het Symfonisch Blaasorkest Ons Genoegen Rhenen, Gelders Opera en Operette gezelschap, Iris van der Laar en Amira. Kinderen droegen bij met een fraaie videoclip en het winnende verhaal van de opstelwedstrijd, dit alles omlijst met prachtige zandtekeningen van zandkunstenaar Gert van der Vijver. De avond werd afgesloten met een lichtjesroute van de Oorlogsgravenstichting, waarbij een kaarsje geplaatst werd bij ieder graf op het militair ereveld als eerbetoon aan de dappere mensen, die zo hard hebben gestreden voor onze vrijheid. Enkele veteranen waren aanwezig bij de herdenking, die de Slag om de Grebbeberg zelf hebben meegemaakt.

Na alle regen vertoonde zich aan het einde van het concert de regenboog boven de Grebbeberg, als niet geregisseerd slotstuk van een gedenkwaardige avond. 


Terug naar het nieuwsoverzicht