Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Museumseizoen Grebbelinie in het vizier: Keep them rolling!

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, dinsdag 28 april 2015 12:24
Categorie: Geschiedenis

Vanaf 1 mei is het museum aan de Brinkkanterweg 23 in Woudenberg weer open. Tot en met 30 september is iedereen er welkom op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur. De stichting vertelt al 10 jaar het verhaal van de meidagen 1940 in en rond Scherpenzeel en Woudenberg.

In 2015 wordt in het museum ook aandacht besteed aan de bevrijding van Nederland in 1944-'45. Op de kaart is zichtbaar dat de Grebbelinie ook in die periode een militaire functie had. (foto: Bert Rietberg) 

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, zo leren jaarlijks meer dan duizend leerlingen van basisscholen in de wijde omtrek. Een museum en een loopgraaf 10 jaar onderhouden en openhouden ook niet, weten de vrijwilligers van de Stichting Grebbelinie in het vizier. Men maakte van alles mee in die periode, van brandstichting in de loopgraaf, de reconstructie en uitbreiding in 2013 en de verhuizing van de collectie naar de schuur naast Hoeve de Beek. Hier moest men in de slag met vocht- en isolatieproblemen die de voorwerpen en documenten aantastten. Daarnaast doet men graag wat extra's voor de omgeving: al jaren ruimen de vrijwilligers zwerfvuil op langs de liniedijk en dit jaar doet men voor de derde keer mee als stempelpost aan de Grebbeliniewandeltocht van 23 mei.

Naast het scholenprogramma en het gastheerschap in het museum doet de groep lezingen en presentaties in het land en organiseert men met enige regelmaat bijzondere evenementen in samenwerking met Hoeve de Beek, zoals boerenmarktdagen. In de loopgraaf werden diverse documentaires en films opgenomen, zoals Geen schot gelost en Voor God en Vaderland. De stichting heeft diverse succesvolle Grebbeliniedagen georganiseerd voor honderden tot duizenden bezoekers. Eind april heeft de groep zich opnieuw uitgesproken om ook van het volgende museumseizoen weer een succes te willen maken en schoolklassen te ontvangen. Een aantal fraaie voertuigen van Keep them rolling en muziek van The Seaforth Highlanders of Holland omlijstten deze openingsdatum op 25 april.

Goede contacten in de omgeving en eenmalige donaties maakten de verschillende verbouwingen mogelijk, maar de stichting zoekt nu nadrukkelijk steun voor de maandelijks terugkerende kosten die gemaakt worden voor het museum: gas, water, verlichting, huur. Behalve het bescheiden geldbusje bij de deur, hoopt men vooral op nieuwe Vrienden van de Stichting Grebbelinie in het Vizier en op fondsen. De inschrijvingsformulieren liggen klaar in het museum. En men hoopt op vrijwilligers die de groep komen versterken. Want voor het veiligstellen van de idealen die men nastreeft zullen de vrijwilligers en instellingen elkaar moeten vinden in het devies: keep them rolling! 

Meer informatie op www.grebbelinieinhetvizier.nl 

Vrijwilligers van het museum en de mannen van Keep them rolling in gesprek op de openingsdag. (foto: Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht