Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Provincie Utrecht presenteert kunstwerk en app op de Grebbeberg

Door Provincie Utrecht, dinsdag 10 maart 2015 20:44
Categorie: Projecten

De provincie Utrecht heeft een filmpje laten maken om te laten zien hoe een tweetal nieuwe initiatieven op de Grebbeberg zijn ontwikkeld. Kunstenaars en technici zijn samen met Stichting De Greb aan het werk gegaan om het verhaal van de Grebbeberg met de huidige én met volgende generaties te delen.

Op 19 februari heeft gedeputeerde Mariëtte Pennarts samen met de burgemeester van gemeente Rhenen, Hans van der Pas, het landschapskunstwerk “Fragmenten en Patronen” officieel geopend. Tegelijkertijd werd de applicatie (app)“Slag om de Grebbeberg” gelanceerd. Bij de reconstructie van de N225 is voorafgaand aan de aanleg van het fietspad archeologisch onderzoek verricht naar sporen uit de Tweede Wereldoorlog. De gevonden voorwerpen geven, in samenhang met de bestaande kennis, een goed beeld hoe de strijd op de Grebbeberg in de meidagen van 1940 is verlopen. De aanvals- en verdedigingslinies van de Duitse troepen en het Nederlandse leger lagen haaks op de huidige N225.

BELEVING
Om het verhaal van de slag levend te houden heeft de provincie Utrecht Parklaan landschapsarchitecten benaderd om een landschappelijk plan te maken waarmee de ‘Slag om de Grebbeberg’ langs deze provinciale weg voor het publiek zichtbaar blijft.

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde Cultuur van de provincie Utrecht:’ behouden en beleven van ons cultureel erfgoed vind ik enorm belangrijk. Dit kunstwerk in het wandelpad en de bijbehorende app dragen op een originele en eigentijdse manier bij aan het historisch bewustzijn in de regio. Ook voor onze toekomstige generatie is dit van groot belang’

APP
Ondersteund door de app vertelt het landschapskunstwerk het verhaal van de Slag om de Grebbeberg aan wandelaars en fietsers. De kunstzinnige verbeelding wordt via een app toegelicht. De applicatie is gebouwd door MCW, creative agency in nauwe samenwerking met Stichting de Greb. De applicatie ondersteunt het kunstwerk en verhaalt van de slag met onder andere beelden, audiofragmenten van oud-strijders en een animatie van de slag. De app is gratis te downloaden via grebbeberg.nl/app.

U kunt hier het gehele artikel lezen van de provincie Utrecht.

Meer informatie over de app en het gebruik ervan kunt u lezen op de website van Stichting De Greb.

Foto boven: Gedeputeerde Pennarts opende het kunstwerk door een prikkeldraadversperring door te knippen ter hoogte van de stoplijn. Foto onder: Burgemeester Hans van der Pas van de gemeente Rhenen wijst op een fragment in de app. (fotografie: L. Schoonhoven, HVOR)


Terug naar het nieuwsoverzicht