Er zijn geen evenementen gevonden
Er zijn vandaag geen historische gebeurtenissen.

Werkzaamheden museumbunker Leusden van start

Door Bert Rietberg, Gebiedscoöperatie O-gen, maandag 15 september 2014 17:05
Categorie: Recreatie

De schop is in de grond bij de Duitse bunker aan de Langesteeg in Leusden. Deze kanonkazemat gaat vanaf 2015 dienen als infopunt in de Grebbelinie. De Historische Kring Leusden en de gemeente werken samen om er een markant punt van te maken.

De rommel is maandag 15 september uit de bunker verwijderd en het schietgat is open gemaakt. (foto: Bert Rietberg)

In de komende maanden wordt één van de Duitse kanonkazematten gebruikt om een nieuw infopunt in de Grebbelinie te maken. In deze museumbunker komt informatie over de Pantherstellung én de Nederlandse periode van de linie bij Leusden. Het betonnen verdedigingswerk met muren van 2 meter ligt op een zeer interessante plaats voor recreatie: dichtbij een fietsknooppunt en tegenover kanoverhuurbedrijf Berg. Het is tevens een bijzondere plek langs het Grebbeliniepad, compleet met een wederopbouwboerderij.

Tijdens de eerste werkzaamheden is de kazemat bezemschoon gemaakt. De muren zijn in tegenstelling tot andere exemplaren nog in prima staat, evenals de schietgatopening. Verder is de toegang vrijgemaakt: de meeste mensen kunnen zonder te bukken binnenkomen.

Dichtbij wordt tegelijkertijd aan de Langesteeg gewerkt: hier wordt een zandzakkencoupure gemaakt. Hierdoor wordt de aanwezigheid van de linie benadrukt én wordt de liniedijk beter toegankelijk voor wandelaars, die hier voorheen alleen via overstapjes over prikkeldraad de dijk konden bereiken.

De lichte plekken op de beton tonen tot hoever de bunker onder de grond heeft gezeten in de afgelopen decennia. Nu is de toegang weer vrijgemaakt en is de vloer bezemschoon. Het gat linkonder bij de deuropening is voor de doorvoer van een telefoonverbinding. (foto Bert Rietberg)


Terug naar het nieuwsoverzicht